Utjecaj mikorize na prirod i kemijski sastav mošta Pinota crnog (Vitis vinifera L.) (CROSBI ID 298461)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Mesić, Josip ; Obradović, Valentina ; Cenbauer, Darko ; Prša, Ivan ; Demo, Robert ; Svitlica, Brankica
hrvatski
Utjecaj mikorize na prirod i kemijski sastav mošta Pinota crnog (Vitis vinifera L.)
Cilj istraživanja je bio utvrditi utjecaj mikorizne simbioze na prirod i kakvoću mošta kultivara Pinot crni (Vitis vinifera L) na podlozi Kober 5BB u vinogorju Kutjevo. Prije cvatnje u 2013. godini u neposrednu zonu korijena aplicirano je 20 mL mikoriznog cjepiva Mykoflor s oko 2000 propagacijskih jedinica, a pokus je proveden tijekom 2014. i 2015. godine. Pokus je postavljen po slučajnom bloknom rasporedu u četiri repeticije s dva tretmana: kontrolnim – bez mikorize i s tretmanom s mikorizom. Parametri priroda određeni su u trenutku berbe, a analiza mošta obavljena je na uređaju Wine Scan. U prvoj godini istraživanja utvrđen je značajno manji prirod po trsu i po hektaru kao i manja prosječna masa grozdova kod tretmana s mikorizom. Nije utvrđena statistički opravdani utjecaj mikoriznih gljiva na parametre kakvoće mošta kultivara Pinot crni. Prikazane vrijednosti ukupne kiselosti, koncentracije vinske i jabučne kiseline, α-amino oblika dušika, amonijskog oblika dušika i fosfora u moštu manje su u 2015. u odnosu na 2014. godinu kod oba tretmana. Ključne riječi: mikoriza, Pinot crni, mošt, kemijski sastav, vinogorje Kutjevo
mikoriza, Pinot crni, mošt, kemijski sastav, vinogorje Kutjevo
nije evidentirano
engleski
Influence of mycorrhiza on yield and chemical composition of Pinot Noir must (Vitis vinifera L.)
nije evidentirano
mycorrhiza, Pinot Noir, must, chemical composition, Kutjevo vineyard
nije evidentirano