Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1143731

Utjecaj mikorize na prirod i kemijski sastav mošta Pinota crnog (Vitis vinifera L.)


Mesić, Josip; Obradović, Valentina; Cenbauer, Darko; Prša, Ivan; Demo, Robert; Svitlica, Brankica
Utjecaj mikorize na prirod i kemijski sastav mošta Pinota crnog (Vitis vinifera L.) // Glasnik zaštite bilja, 44 (2021), 4; 68-72 (domaća recenzija, članak, ostalo)


CROSBI ID: 1143731 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj mikorize na prirod i kemijski sastav mošta Pinota crnog (Vitis vinifera L.)
(Influence of mycorrhiza on yield and chemical composition of Pinot Noir must (Vitis vinifera L.))

Autori
Mesić, Josip ; Obradović, Valentina ; Cenbauer, Darko ; Prša, Ivan ; Demo, Robert ; Svitlica, Brankica

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 44 (2021), 4; 68-72

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo

Ključne riječi
mikoriza, Pinot crni, mošt, kemijski sastav, vinogorje Kutjevo
(mycorrhiza, Pinot Noir, must, chemical composition, Kutjevo vineyard)

Sažetak
Cilj istraživanja je bio utvrditi utjecaj mikorizne simbioze na prirod i kakvoću mošta kultivara Pinot crni (Vitis vinifera L) na podlozi Kober 5BB u vinogorju Kutjevo. Prije cvatnje u 2013. godini u neposrednu zonu korijena aplicirano je 20 mL mikoriznog cjepiva Mykoflor s oko 2000 propagacijskih jedinica, a pokus je proveden tijekom 2014. i 2015. godine. Pokus je postavljen po slučajnom bloknom rasporedu u četiri repeticije s dva tretmana: kontrolnim – bez mikorize i s tretmanom s mikorizom. Parametri priroda određeni su u trenutku berbe, a analiza mošta obavljena je na uređaju Wine Scan. U prvoj godini istraživanja utvrđen je značajno manji prirod po trsu i po hektaru kao i manja prosječna masa grozdova kod tretmana s mikorizom. Nije utvrđena statistički opravdani utjecaj mikoriznih gljiva na parametre kakvoće mošta kultivara Pinot crni. Prikazane vrijednosti ukupne kiselosti, koncentracije vinske i jabučne kiseline, α-amino oblika dušika, amonijskog oblika dušika i fosfora u moštu manje su u 2015. u odnosu na 2014. godinu kod oba tretmana. Ključne riječi: mikoriza, Pinot crni, mošt, kemijski sastav, vinogorje Kutjevo

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Požegi

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Mesić, Josip; Obradović, Valentina; Cenbauer, Darko; Prša, Ivan; Demo, Robert; Svitlica, Brankica
Utjecaj mikorize na prirod i kemijski sastav mošta Pinota crnog (Vitis vinifera L.) // Glasnik zaštite bilja, 44 (2021), 4; 68-72 (domaća recenzija, članak, ostalo)
Mesić, J., Obradović, V., Cenbauer, D., Prša, I., Demo, R. & Svitlica, B. (2021) Utjecaj mikorize na prirod i kemijski sastav mošta Pinota crnog (Vitis vinifera L.). Glasnik zaštite bilja, 44 (4), 68-72.
@article{article, year = {2021}, pages = {68-72}, keywords = {mikoriza, Pinot crni, mo\v{s}t, kemijski sastav, vinogorje Kutjevo}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {44}, number = {4}, issn = {0350-9664}, title = {Utjecaj mikorize na prirod i kemijski sastav mo\v{s}ta Pinota crnog (Vitis vinifera L.)}, keyword = {mikoriza, Pinot crni, mo\v{s}t, kemijski sastav, vinogorje Kutjevo} }
@article{article, year = {2021}, pages = {68-72}, keywords = {mycorrhiza, Pinot Noir, must, chemical composition, Kutjevo vineyard}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {44}, number = {4}, issn = {0350-9664}, title = {Influence of mycorrhiza on yield and chemical composition of Pinot Noir must (Vitis vinifera L.)}, keyword = {mycorrhiza, Pinot Noir, must, chemical composition, Kutjevo vineyard} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font