Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj pH vrijednosti podloge na proizvodnju kefirnog napitka u bioreaktoru s miješalom (CROSBI ID 443009)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Nejedly, Petra Utjecaj pH vrijednosti podloge na proizvodnju kefirnog napitka u bioreaktoru s miješalom / Pavlečić, Mladen (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Nejedly, Petra

Pavlečić, Mladen

hrvatski

Utjecaj pH vrijednosti podloge na proizvodnju kefirnog napitka u bioreaktoru s miješalom

Kefirni napitak je fermentirano piće proizvedeno dodavanjem kefirnih zrnaca u vodenu otopinu saharoze. Kefirna zrnca građena su od matriksa, načinjenog od dekstrana, i mikroorganizama, najviše kvasaca, bakterija mliječne kiseline, bifidobakterija te bakterija octene kiseline, odgovornih za provođenje fermentacije. Raspon optimalne pH vrijednosti za svaku je vrstu različit pa će kod određene pH vrijednosti podloge, udio pojedine vrste mikroorganizama varirati zajedno s koncentracijom produkata njihovog metabolizma. U konačnici, pH podloge utječe i na samu dinamiku odvijanja bioprocesa te posljedično i na pokazatelje uspješnosti. U ovom završnom radu uspoređena je dinamika odvijanja proizvodnje kefirnog napitka u bioreaktoru s miješalom kao i njegov sastav tokom cijelog vremena trajanja fermentacije kod dvije različite pH vrijednosti podloge (pH 4 i pH 5). Utvrđeno je da je kod pH podloge 5 ostvareno kraće vrijeme fermentacije, a izvor ugljika je gotovo u potpunosti utrošen. Također, zabilježene su više koncentracije produkata, kao što su etanol, mliječna i octena kiselina, u odnosu na drugi eksperiment.

kefirni napitak, pH vrijednost, zrnca kefirnog napitka

nije evidentirano

engleski

The influence of substrate pH value on kefir beverage production in stirred tank reactor

nije evidentirano

kefir beverage, pH value, water kefir grains

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23

16.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija