Utjecaj pH vrijednosti podloge na proizvodnju kefirnog napitka u bioreaktoru s miješalom (CROSBI ID 443009)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Nejedly, Petra
Pavlečić, Mladen
hrvatski
Utjecaj pH vrijednosti podloge na proizvodnju kefirnog napitka u bioreaktoru s miješalom
Kefirni napitak je fermentirano piće proizvedeno dodavanjem kefirnih zrnaca u vodenu otopinu saharoze. Kefirna zrnca građena su od matriksa, načinjenog od dekstrana, i mikroorganizama, najviše kvasaca, bakterija mliječne kiseline, bifidobakterija te bakterija octene kiseline, odgovornih za provođenje fermentacije. Raspon optimalne pH vrijednosti za svaku je vrstu različit pa će kod određene pH vrijednosti podloge, udio pojedine vrste mikroorganizama varirati zajedno s koncentracijom produkata njihovog metabolizma. U konačnici, pH podloge utječe i na samu dinamiku odvijanja bioprocesa te posljedično i na pokazatelje uspješnosti. U ovom završnom radu uspoređena je dinamika odvijanja proizvodnje kefirnog napitka u bioreaktoru s miješalom kao i njegov sastav tokom cijelog vremena trajanja fermentacije kod dvije različite pH vrijednosti podloge (pH 4 i pH 5). Utvrđeno je da je kod pH podloge 5 ostvareno kraće vrijeme fermentacije, a izvor ugljika je gotovo u potpunosti utrošen. Također, zabilježene su više koncentracije produkata, kao što su etanol, mliječna i octena kiselina, u odnosu na drugi eksperiment.
kefirni napitak, pH vrijednost, zrnca kefirnog napitka
nije evidentirano
engleski
The influence of substrate pH value on kefir beverage production in stirred tank reactor
nije evidentirano
kefir beverage, pH value, water kefir grains
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
16.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb