Ljuske kakaovog ploda i kakaovog zrna – sastav i primjena (CROSBI ID 443003)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Šturlan, Maja
Komes, Draženka
hrvatski
Ljuske kakaovog ploda i kakaovog zrna – sastav i primjena
Generiranje velikih količina nusproizvoda predstavlja značajan problem na globalnoj razini te se valorizaciji istih počela pridavati sve veća pozornost. U industriji prerade ploda kakaovca (Theobroma cacao L.), samo 20 % mase ploda se iskorištava, dok ostalih 80 % predstavljaju nusprodukti: ljuska kakaovog ploda, ljuska kakaovog zrna i pulpa. Zahvaljujući bogatom sastavu bioaktivnih komponenta u kojima dominiraju polifenoli, prehrambena vlakna, metilksantini i mineralne tvari, ali i pektini, nusprodukti kakaovca pokazuju visoki potencijal za daljnje iskorištavanje, osobito u prehrambenoj industriji. Cilj ovog rada je dati kratki pregled istraživanja sastava ljuske kakaovog ploda i kakaovog zrna te potencijalnu primjenu u prehrambenoj, ali i drugim industrijama.
bioaktivne komponente ; ljuska kakaovog ploda ; ljuska kakaovog zrna ; nusproizvodi ; valorizacija
nije evidentirano
engleski
Cocoa pod husk and cocoa bean shell – composition and application
nije evidentirano
bioactive components ; by-products ; cocoa bean shell ; cocoa pod husk ; valorization
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
16.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Zagrebu
Zagreb