Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ljuske kakaovog ploda i kakaovog zrna – sastav i primjena (CROSBI ID 443003)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Šturlan, Maja Ljuske kakaovog ploda i kakaovog zrna – sastav i primjena / Komes, Draženka (mentor); Zagreb, Sveučilište u Zagrebu, . 2021

Podaci o odgovornosti

Šturlan, Maja

Komes, Draženka

hrvatski

Ljuske kakaovog ploda i kakaovog zrna – sastav i primjena

Generiranje velikih količina nusproizvoda predstavlja značajan problem na globalnoj razini te se valorizaciji istih počela pridavati sve veća pozornost. U industriji prerade ploda kakaovca (Theobroma cacao L.), samo 20 % mase ploda se iskorištava, dok ostalih 80 % predstavljaju nusprodukti: ljuska kakaovog ploda, ljuska kakaovog zrna i pulpa. Zahvaljujući bogatom sastavu bioaktivnih komponenta u kojima dominiraju polifenoli, prehrambena vlakna, metilksantini i mineralne tvari, ali i pektini, nusprodukti kakaovca pokazuju visoki potencijal za daljnje iskorištavanje, osobito u prehrambenoj industriji. Cilj ovog rada je dati kratki pregled istraživanja sastava ljuske kakaovog ploda i kakaovog zrna te potencijalnu primjenu u prehrambenoj, ali i drugim industrijama.

bioaktivne komponente ; ljuska kakaovog ploda ; ljuska kakaovog zrna ; nusproizvodi ; valorizacija

nije evidentirano

engleski

Cocoa pod husk and cocoa bean shell – composition and application

nije evidentirano

bioactive components ; by-products ; cocoa bean shell ; cocoa pod husk ; valorization

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

16.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Zagrebu

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija