Primjena kvasca Lachancea thermotolerans u proizvodnji vina ´Blatina´ (CROSBI ID 706687)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Jeromel, Ana ; Maslov Bandić, Luna, Šimić, Branimir ; Jagatić Korenika, Ana-Marija
hrvatski
Primjena kvasca Lachancea thermotolerans u proizvodnji vina ´Blatina´
U berbi 2019. primjenom komercijalno dostupnog soja kvasca Lachancea thermotolerans i kvasca S. cerevisiea proizvedena su vina od sorte ´Blatina´ te je uspoređen njihov osnovni kemijski sastav i aromatski profil. Primjenom ekstrakcije na čvrstoj fazi te vezanim sustavom plinska kromatografija- spektrometar masa, u vinima je identificirano preko 100 hlapivih spojeva klasificiranih u devet kemijskih grupa pri čemu su utvrđene značajne različitosti s obzirom na korištenu kombinaciju kvasaca. Rezultati kemijske analiza pokazali su pozitivan utjecaj ne- Saccharomyces kvasca pri smanjenju sadržaja etanola te povećanju koncentracije mliječne kiseline i ukupne kiselosti te ukazali na različitost u aromatskoj strukturi vina.
aromatski profil, ne-Saccharomyces kvasci, Lachancea thermotolerans, Blatina
nije evidentirano
engleski
Use of Lachancea thermotolerans in Blatina wine production
nije evidentirano
aromatic profile, non-Saccharomyces yeast, Lachancea thermotolerans, Blatina
nije evidentirano
Podaci o prilogu
697-701.
2021.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
56th Croatian and 16th International Symposium on Agriculture/Proceedings
Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2459-5543
Podaci o skupu
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
05.09.2021-10.09.2021
Vodice, Hrvatska