Učinak kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Lachancea thermotolerans na promjene u kemijskom sastavu vina ´Trnjak´ (CROSBI ID 706683)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Lavrić, Marina ; Jeromel, Ana ; Prusina, Tihomir ; Jagatić Korenika, Ana-Marija
hrvatski
Učinak kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Lachancea thermotolerans na promjene u kemijskom sastavu vina ´Trnjak´
Saccharomyces cerevisiae je najčešće korišteni selekcionirani kvasac u vinarskoj proizvodnji, a posljednjih godina selekcionirani su i brojni sojevi ne-Saccharomyces vrsta temeljem njihovih specifičnih svojstava. Lachancea thermotolerans je vrsta kvasca koja se ističe sposobnošću zakiseljavanja moštova niže ukupne kiselosti i više pH vrijednosti, iz toplih vinogradarskih regija te proizvodnji uravnoteženih vina. Cilj ovog rada bio je utvrditi učinak sekvencijalne inokulacije komercijalnih sojeva L. thermotolerans i S. cerevisiae na osnovni kemijski sastav, pojedinačne organske kiseline, ukupne fenole i antocijane u vinu sorte ´Trnjak´ iz vinogorja Mostar. Spomenuti tretman uspoređen je s kontrolnim tretmanom s epifitnim kvascima i tretmanom s komercijalnim S. cerevisiae sojem. Rezultati analiza ukazali su značajan utjecaj kvasca L. thermotolerans na ukupnu kiselost, pH vrijednost te koncentraciju mliječne kiseline, čime se utječe na svježinu i stabilnost vina, vrlo značajne za vina toplog klimata. Značajno najviše koncentracije fenola i antocijana zabilježene su u tretmanima sa S. cerevisiae i epifitnim kvascima.
ne-Saccharomyces, sekvencijalna fermentacija, ukupna kiselost, pH vrijednost, mliječna kiselina
nije evidentirano
engleski
Effect of yeast Saccharomyces sp. and Lachancea thermotolerans on changes in the chemical composition of Trnjak wine
nije evidentirano
Non- Saccharomyces, mixed yeast culture, total acidity, pH, lactic acid
nije evidentirano
Podaci o prilogu
706-710.
2021.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
56th Croatian and 16th International Symposium on Agriculture/Proceedings
Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2459-5543
Podaci o skupu
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
poster
05.09.2021-10.09.2021
Vodice, Hrvatska