Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Učinak kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Lachancea thermotolerans na promjene u kemijskom sastavu vina ´Trnjak´ (CROSBI ID 706683)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Lavrić, Marina ; Jeromel, Ana ; Prusina, Tihomir ; Jagatić Korenika, Ana-Marija Učinak kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Lachancea thermotolerans na promjene u kemijskom sastavu vina ´Trnjak´ // 56th Croatian and 16th International Symposium on Agriculture/Proceedings / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.). Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 706-710

Podaci o odgovornosti

Lavrić, Marina ; Jeromel, Ana ; Prusina, Tihomir ; Jagatić Korenika, Ana-Marija

hrvatski

Učinak kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Lachancea thermotolerans na promjene u kemijskom sastavu vina ´Trnjak´

Saccharomyces cerevisiae je najčešće korišteni selekcionirani kvasac u vinarskoj proizvodnji, a posljednjih godina selekcionirani su i brojni sojevi ne-Saccharomyces vrsta temeljem njihovih specifičnih svojstava. Lachancea thermotolerans je vrsta kvasca koja se ističe sposobnošću zakiseljavanja moštova niže ukupne kiselosti i više pH vrijednosti, iz toplih vinogradarskih regija te proizvodnji uravnoteženih vina. Cilj ovog rada bio je utvrditi učinak sekvencijalne inokulacije komercijalnih sojeva L. thermotolerans i S. cerevisiae na osnovni kemijski sastav, pojedinačne organske kiseline, ukupne fenole i antocijane u vinu sorte ´Trnjak´ iz vinogorja Mostar. Spomenuti tretman uspoređen je s kontrolnim tretmanom s epifitnim kvascima i tretmanom s komercijalnim S. cerevisiae sojem. Rezultati analiza ukazali su značajan utjecaj kvasca L. thermotolerans na ukupnu kiselost, pH vrijednost te koncentraciju mliječne kiseline, čime se utječe na svježinu i stabilnost vina, vrlo značajne za vina toplog klimata. Značajno najviše koncentracije fenola i antocijana zabilježene su u tretmanima sa S. cerevisiae i epifitnim kvascima.

ne-Saccharomyces, sekvencijalna fermentacija, ukupna kiselost, pH vrijednost, mliječna kiselina

nije evidentirano

engleski

Effect of yeast Saccharomyces sp. and Lachancea thermotolerans on changes in the chemical composition of Trnjak wine

nije evidentirano

Non- Saccharomyces, mixed yeast culture, total acidity, pH, lactic acid

nije evidentirano

Podaci o prilogu

706-710.

2021.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

56th Croatian and 16th International Symposium on Agriculture/Proceedings

Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko

Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2459-5543

Podaci o skupu

56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma

poster

05.09.2021-10.09.2021

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)