Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1143304

Doživljaj suradnje majki djece s teškoćama u razvoju i stručnjaka


Wagner Jakab, Ana; Šarčević Ivić-Hofman, Katarina; Kiš-Glavaš, Lelia
Doživljaj suradnje majki djece s teškoćama u razvoju i stručnjaka // Unapređenje kvalitete života djece i mladih / Nikolić, Milena ; Vantić-Tanjić, Medina (ur.).
Tuzla: Udruženje za podršku i kreativni razvoj djece i mladih, 2021. str. 535-548 (ostalo, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1143304 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Doživljaj suradnje majki djece s teškoćama u razvoju i stručnjaka
(Experience of cooperation of mothers of children with disabilities and experts)

Autori
Wagner Jakab, Ana ; Šarčević Ivić-Hofman, Katarina ; Kiš-Glavaš, Lelia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Unapređenje kvalitete života djece i mladih / Nikolić, Milena ; Vantić-Tanjić, Medina - Tuzla : Udruženje za podršku i kreativni razvoj djece i mladih, 2021, 535-548

Skup
XII Međunarodna naučno-stručna konferencija ˝Unapređenje kvalitete života djece i mladih˝

Mjesto i datum
Sunčev Brijeg, Bugarska, 25.-27.6.2021

Vrsta sudjelovanja
Ostalo

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
djeca s teškoćama u razvoju, suradnja, roditelji, stručnjaci
(children with disabilities, cooperation, parents, experts)

Sažetak
Jedna od najranjivijih skupina u društvu su djeca s teškoćama u razvoju. Prema Konvenciji o pravima djeteta (2001), roditelji i stručnjaci, preuzimajući zajedničku odgovornost za ostvarivanje dobre suradnje, osiguravaju djeci s teškoćama jedno od temeljnih dječjih prava, a to je pravo na razvoj u svim vidovima života, uključivši tjelesni, emotivni, psihosocijalni, kognitivni, društveni i kulturni razvoj. Cilj ovog istraživanja je istražiti doživljaj suradnje i prikazati preporuke za njezino unaprjeđenje od majki djece s teškoćama u razvoju i stručnjaka. Provedeno je kvalitativno istraživanje na namjernom uzorku majki djece s teškoćama u razvoju i stručnjaka različitih profesija uključenih u rad s djecom s teškoćama u razvoju s područja Brodsko-posavske županije. Podatci su prikupljeni tehnikom grupnih razgovora odnosno fokusnim grupnim intervjuima i analizirani analizom okvira. Iz istraživanja je vidljivo da roditelji ističu kako je za kvalitetan odnos potrebna komunikacija, upućivanje, informiranje i empatija od strane stručnjaka, a stručnjaci navode povjerenje, komunikaciju, iskrenost, dosljednost, diskreciju, emocije, razumijevanje i proaktivnija očekivanja od majki u vezi međusobnog odnosa. Nalazi istraživanja doprinose boljem razumijevanju doživljaja i očekivanja roditelja i stručnjaka od dobre suradnje te mogu doprinijeti planiranju njezinog unaprjeđenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Edukacijsko-rehabilitacijske znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Zagreb,
Sveučilište u Slavonskom Brodu


Citiraj ovu publikaciju:

Wagner Jakab, Ana; Šarčević Ivić-Hofman, Katarina; Kiš-Glavaš, Lelia
Doživljaj suradnje majki djece s teškoćama u razvoju i stručnjaka // Unapređenje kvalitete života djece i mladih / Nikolić, Milena ; Vantić-Tanjić, Medina (ur.).
Tuzla: Udruženje za podršku i kreativni razvoj djece i mladih, 2021. str. 535-548 (ostalo, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Wagner Jakab, A., Šarčević Ivić-Hofman, K. & Kiš-Glavaš, L. (2021) Doživljaj suradnje majki djece s teškoćama u razvoju i stručnjaka. U: Nikolić, M. & Vantić-Tanjić, M. (ur.)Unapređenje kvalitete života djece i mladih.
@article{article, year = {2021}, pages = {535-548}, keywords = {djeca s te\v{s}ko\'{c}ama u razvoju, suradnja, roditelji, stru\v{c}njaci}, title = {Do\v{z}ivljaj suradnje majki djece s te\v{s}ko\'{c}ama u razvoju i stru\v{c}njaka}, keyword = {djeca s te\v{s}ko\'{c}ama u razvoju, suradnja, roditelji, stru\v{c}njaci}, publisher = {Udru\v{z}enje za podr\v{s}ku i kreativni razvoj djece i mladih}, publisherplace = {Sun\v{c}ev Brijeg, Bugarska} }
@article{article, year = {2021}, pages = {535-548}, keywords = {children with disabilities, cooperation, parents, experts}, title = {Experience of cooperation of mothers of children with disabilities and experts}, keyword = {children with disabilities, cooperation, parents, experts}, publisher = {Udru\v{z}enje za podr\v{s}ku i kreativni razvoj djece i mladih}, publisherplace = {Sun\v{c}ev Brijeg, Bugarska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font