Probiotici i prebiotici u hrani (CROSBI ID 442918)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Bakić, Ivana
Maravić, Ana
hrvatski
Probiotici i prebiotici u hrani
Riječ "probiotik" dolazi iz grčkog jezika i znači "za život". Probiotici su živi mikroorganizmi koji su pokazali blagotvorne učinke na ljudsko zdravlje. Uloga probiotika je održavanje ravnoteže crijevne mikroflore na način da nastoje smanjiti broj štetnih bakterija, a povećati broj korisnih bakterija. Probiotike nalazimo u mliječnim proizvodima kao što su jogurt i kefir, ali i u nekim mesnim proizvodima (svježe kobasice) te fermentiranom voću i povrću (kiseli kupus, krastavci). Prebiotici su uglavnom sastavljeni od oligosaharida i polisaharida a sastavni su dio velikog broja namirnica poput luka, poriluka, šparoga, mahunarki, žitarica, mlijeka i soje. Prebiotici nadopunjuju prehranu i podržavaju rast probiotika.
probiotici, prebiotici, mliječni proizvodi, fermentacija
nije evidentirano
engleski
Probiotics and prebiotics in food
nije evidentirano
probiotics, prebiotics, dairy products, fermentation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
14.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu
Split