Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Probiotici i prebiotici u hrani (CROSBI ID 442918)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Bakić, Ivana Probiotici i prebiotici u hrani / Maravić, Ana (mentor); Split, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu, . 2021

Podaci o odgovornosti

Bakić, Ivana

Maravić, Ana

hrvatski

Probiotici i prebiotici u hrani

Riječ "probiotik" dolazi iz grčkog jezika i znači "za život". Probiotici su živi mikroorganizmi koji su pokazali blagotvorne učinke na ljudsko zdravlje. Uloga probiotika je održavanje ravnoteže crijevne mikroflore na način da nastoje smanjiti broj štetnih bakterija, a povećati broj korisnih bakterija. Probiotike nalazimo u mliječnim proizvodima kao što su jogurt i kefir, ali i u nekim mesnim proizvodima (svježe kobasice) te fermentiranom voću i povrću (kiseli kupus, krastavci). Prebiotici su uglavnom sastavljeni od oligosaharida i polisaharida a sastavni su dio velikog broja namirnica poput luka, poriluka, šparoga, mahunarki, žitarica, mlijeka i soje. Prebiotici nadopunjuju prehranu i podržavaju rast probiotika.

probiotici, prebiotici, mliječni proizvodi, fermentacija

nije evidentirano

engleski

Probiotics and prebiotics in food

nije evidentirano

probiotics, prebiotics, dairy products, fermentation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34

14.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Biologija, Nutricionizam