Građa, svojstva i obrada kože domaćih životinja (CROSBI ID 706656)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Kelava Ugarković, Nikolina ; Kaić, Ana ; Konjačić, Miljenko ; Prpić, Zvonimir
hrvatski
Građa, svojstva i obrada kože domaćih životinja
Prema Pravilniku (87/2009.) kožu čine sva kutana i subkutana tkiva životinja. Kožu životinja čovjek je počeo koristiti za izradu obuće i odjeće još prije 30 000 godina i do danas je ostala cijenjena sirovina u izradi svakodnevnih, ali i luksuznih predmeta. Stoga je cilj rada opisati građu, svojstva i načine obrade kože domaćih životinja. Veličina, masa i kvaliteta sirove kože ovisi o tehnologiji uzgoja životinja, kvaliteti krmiva, pasmini, uvjetima prijevoza živih životinja te postupcima tijekom klanja i obrade trupa. Obrada sirove kože uključuje klanje i skidanje kože s trupa, odstranjivanje dlake, ostataka mesa i masnog tkiva te kemijsko-mehaničke postupke koji koži daju dugotrajnost i otpornost.
nusproizvodi životinjskog podrijetla, sirova koža, fizikalna svojstva
nije evidentirano
engleski
Composition, characteristics and processing of raw animal skins and hides
nije evidentirano
animal by-products, raw skin and hide, physical characteristics
nije evidentirano
Podaci o prilogu
610-614.
2021.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Proceedings of 56. Croatian and 16. International Symposium on Agriculture
Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2459-5543
Podaci o skupu
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
poster
05.09.2021-10.09.2021
Vodice, Hrvatska