Vitamin D kod kolorektalnog karcinoma (CROSBI ID 442886)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Kovačević, Sara
Banjari, Ines
hrvatski
Vitamin D kod kolorektalnog karcinoma
Kolorektalni karcinom (CRC) treći je po incidenciji a drugi karcinom po mortalitetu u svijetu. U Hrvatskoj je drugi kod muškaraca a treći kod žena. Postoji velika korelacija između CRC-a i prehrane od čak 90 % zbog čega se jako ističe od ostalih oblika zloćudnih bolesti. Vitamin D je esencijalna komponenta ljudskog organizma topljiva u mastima koja se danas više smatra hormonom nego vitaminom. Može se pronaći u većem broju namirnica, ali se najveći dio osigurava sintezom u koži pod utjecajem UVB zračenja. Uvidom u baze podataka o nutritivnom sastavu hrane i pića utvrđeno je da najmanji sadržaj vitamina D imaju iznutrice, posebice svinjska jetra, zatim vrhnje, jaje, razni sirevi, školjke i brza hrana kao što su cheeseburger i hamburger. Najviši sadržaj vitamina D imaju riblja ulja kao što je ulje jetre bakalara, ribe posebice sirove kao što su haringa, skuša, šaran, losos, pastrva, sabljarka, riblja ikra, formule za dojenčad, kamenice. Sezonske varijacije vitamina D uočene su u namirnicama poput punomasnog mlijeka i vrhnja. Metabolizam vitamina D utječe na veliki broj funckija u tijelu i važan je etiološki čimbenik kod brojnih zdravstvenih stanja. CRC je jedan od tih stanja kod kojih vitamin D igra važnu ulogu kako u prevenciji tako i preživljenju. Vitamin D direktno utječe na urođeni i stečeni imunitet crijeva, inhibira proliferaciju i angiogenski potencijal karcinomskih stanica, potiče procese apoptoze karcinomskih stanica i smanjuje njihovu invazivnost i metastatski potencijal. Brojna istraživanja suregiraju inverznu povezanost između serumske koncentracije vitamina D, prehrambenog unosa i rizika ali i preživljenja CRC-a.
vitamin D ; izvori u hrani ; zdravstveni učinci ; kolorektalni karcinom
nije evidentirano
engleski
Vitamin D in Colorectal Cancer
nije evidentirano
vitamin D ; food sources ; health effects ; colorectal cancer
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
09.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek