Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj selekcioniranog kvasca na kvalitetu vina od meda (CROSBI ID 442865)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Čirjak, Nika Utjecaj selekcioniranog kvasca na kvalitetu vina od meda / Mihaljević Žulj, Marin (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Čirjak, Nika

Mihaljević Žulj, Marin

hrvatski

Utjecaj selekcioniranog kvasca na kvalitetu vina od meda

Medovina je jedno od najstarijih alkoholnih pića s dugom tradicijom, svejedno, nije ju lako pronaći na današnjem tržištu. Razlog tome je što još uvijek nije provedeno dovoljno istraživanja kako bi se kvaliteta proizvodnje medovine usavršila i postala popularnije piće. Stoga je cilj ovog istraživanja provesti pripremu i alkoholnu fermentaciju otopine meda i vode s dva različita soja kvasca od kojih je jedan Saccharomyces cerevisiae Siha Aktiv 7, a drugi Saccharomyces bayanus EC 1118. Med korišten za pripremu medovine je kestenov med. U otopinu meda i vode dodana je limunska kiselina, hrana za kvasac te sumporasta kiselina. Alkoholna fermentaija trajala je 21 dan. Dobiveno vino uzorka Siha Aktiv 7 ima 9.1%vol. alkohola, a u uzorku EC 1118 alkohol iznosi 9.6%vol. Oba uzorka imaju ugodne arome i karakterističan miris i okus.

medovina, med, vino, kvasac, alkoholna fermentacija

nije evidentirano

engleski

Effects of selected yeast on quality of honey wine

nije evidentirano

mead, honey, wine, yeast, alcoholic fermentation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

13.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija