Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1142786

Mogućnosti e-leksikografije za izradu mrežnih frazeoloških rječnika


Parizoska, Jelena; Filipović Petrović, Ivana
Mogućnosti e-leksikografije za izradu mrežnih frazeoloških rječnika // Jezik u digitalnom okruženju
Osijek, Hrvatska, 2021. str. 99-100 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 1142786 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnosti e-leksikografije za izradu mrežnih frazeoloških rječnika
(The advantages of e-lexicography for compiling online dictionaries of idioms)

Autori
Parizoska, Jelena ; Filipović Petrović, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Skup
Jezik u digitalnom okruženju

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 9.–11.9.2021

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
e-leksikografija, frazeološki rječnici, hrvatski jezik
(e-lexicography, dictionaries of idioms, Croatian)

Sažetak
Digitalno doba otvorilo je nove i dodatne mogućnosti za leksikografiju. One se ogledaju prvenstveno u tome što u e-rječniku nema prostornog ograničenja, natuknice uključuju poveznice, a frazemi se mogu pretraživati po bilo kojoj riječi. Osim toga, u izradi e-rječnika pažnja se usmjerila na pružanje dodatnih informacija. Tako u nekim općim e-rječnicima natuknice uključuju kolokacije, napomene o specifičnoj upotrebi i konceptualnu organizaciju. Međutim, za europske jezike, pa i hrvatski, trenutno ne postoje izvorno elektronički frazeološki rječnici. Kad je riječ o mrežnim izvorima za hrvatski, u bazama koje sadrže frazeme dvije su poteškoće – one su organizirane samo abecedno, a varijantni oblici bilježe se kao zasebne jedinice. S druge strane, e-leksikografija pruža brojne mogućnosti za izradu frazeoloških rječnika, a osobito su korisni nelinearna hipertekstna organizacija te kombiniranje abecednog i konceptualnog ustrojstva. Cilj je ovoga rada prikazati kako sustavno uključiti te mogućnosti u frazeološke e-rječnike hrvatskoga jezika. Usredotočit ćemo se na tri elementa: varijante, modifikacije (kreativnu upotrebu frazema) i konceptualnu organizaciju. Svi varijantni oblici navode se u istoj natuknici jer su značenjski i strukturno povezani (npr. biti u škripcu, doći u škripac i izvući se iz škripca). Modifikacije i konceptualna organizacija dodatne su informacije. Modifikacije se bilježe u posebnima napomenama koje pokazuju kako govornici tipično mijenjaju neki frazem (npr. zamjenom sastavnica, napraviti od muhe medvjeda/vola/devu). Kod konceptualne organizacije na kraju natuknice navode se frazemi koji su značenjski povezani s onim u natukničkome liku. Neke su od osnovnih prednosti frazeoloških e-rječnika velik prostor, lako pretraživ sadržaj i uključivanje informacija koje nadilaze one uobičajene o značenju frazema, ustaljenim oblicima i upotrebi. Tako se navođenjem svih varijantnih oblika zajedno pokazuje da su oni jezične manifestacije različitih konceptualizacija istog događaja (Parizoska i Omazić 2020). Kreativna se upotreba bilježi jer mogu postojati određeni obrasci po kojima govornici modificiraju frazeme i te su promjene do neke mjere sustavne (Parizoska 2019). Konceptualna organizacija korisniku omogućuje da izrazi svoje ideje upotrebom figurativnog jezika (Filipović Petrović i Parizoska 2019). Sve je to u skladu s načelom funkcionalne leksikografije (Leroyer 2007 ; Nielsen i Mourier 2007) da korisniku valja pružiti znanje potrebno za komunikaciju u situacijama u kojima se može naći.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
MZO Ustanova-Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti-2384-984 - Digitalni hrvatski frazeološki rječnik (Filipović Petrović, Ivana, MZO Ustanova ) ( POIROT)

Ustanove:
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti,
Učiteljski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Parizoska, Jelena; Filipović Petrović, Ivana
Mogućnosti e-leksikografije za izradu mrežnih frazeoloških rječnika // Jezik u digitalnom okruženju
Osijek, Hrvatska, 2021. str. 99-100 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
Parizoska, J. & Filipović Petrović, I. (2021) Mogućnosti e-leksikografije za izradu mrežnih frazeoloških rječnika. U: Jezik u digitalnom okruženju.
@article{article, year = {2021}, pages = {99-100}, keywords = {e-leksikografija, frazeolo\v{s}ki rje\v{c}nici, hrvatski jezik}, title = {Mogu\'{c}nosti e-leksikografije za izradu mre\v{z}nih frazeolo\v{s}kih rje\v{c}nika}, keyword = {e-leksikografija, frazeolo\v{s}ki rje\v{c}nici, hrvatski jezik}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, year = {2021}, pages = {99-100}, keywords = {e-lexicography, dictionaries of idioms, Croatian}, title = {The advantages of e-lexicography for compiling online dictionaries of idioms}, keyword = {e-lexicography, dictionaries of idioms, Croatian}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font