Utjecaj visokog prehrambenog unosa kuhinjske soli na genski izražaj antioksidativnih enzima i biljega upale u aortama miševa divljeg tipa i miševa s isključenim genom Tff3 (CROSBI ID 442852)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Zidar, Matea
Anita Matić
hrvatski
Utjecaj visokog prehrambenog unosa kuhinjske soli na genski izražaj antioksidativnih enzima i biljega upale u aortama miševa divljeg tipa i miševa s isključenim genom Tff3
Cilj istraživanja: Ispitati utjecaj visokoslane prehrane na genski izražaj antioksidativnih enzima (Cu/Zn SOD, GPx1 i katalaze) te biljega upale (IL-6, IL-17A i TNF alfa) u aortama miševa divljeg tipa (WT) i miševa s isključenim Tff3 genom. Nacrt studije: Pokusno (eksperimentalno) istraživanje. Materijali i metode: Miševi divljeg tipa (C57BL / 6N kontolni miševi) i miševi s isključenim Tff3 genom (Tff3 - / - / C57BL / 6N knockout (Tff3 KO)) starosti 8-10 tjedana bili su podijeljeni u dvije skupine: niskoslana skupina u kojoj su miševi tijekom tjedan dana konzumirali standardnu hranu za miševe koja sadrži 0, 4 % NaCl-a te visokoslana skupina u kojoj su miševi tijekom tjedan dana konzumirati hranu s povećanim postotkom NaCl-a (4 % NaCl-a). Nakon žrtvovanja dekapitacijom prikupljene su uzorci aorti iz kojih se PCR metodom u stvarnom vremenu odredio genski izražaj ciljnih antioksidativnih enzima i upalnih biljega. Rezultati: Tjedan dana visokoslane prehrane uzrokovao je povećanje genskog izražaja katalaze kod miševa divljeg tipa (WT) u odnosu na njegovu niskoslanu kontrolu (p = 0, 006). Općenito se pokazalao da niskoslana skupina Tff3 KO miševa ima značajno veći genski izražaj od niskoslane WT skupine (p = 0, 001). Također, 7 dana visokog unosa soli značajno snižava genski izražaj IL-17A kod WT miševa u odnosu na niskoslanu skupinu miševa istog soja (p = 0, 007). Zaključak: Povećanje katalaze u aortama miševa divljeg tipa nakon tjedan dana visokoslane prehrane sprječava nastanak i štetno djelovanje oksidativnog stresa te posljedično aktivaciju IL- 17A i upalu.
antioksidativni enzimi, miševi, oksidativni stres, PCR u stvarnom vremenu, upala, visokoslana dijeta
nije evidentirano
engleski
The effect of high dietary kitchen salt intake on antioxidant enzymes and inflammation marker gene expression in aortas of wild-type and Tff3 knockout mice
nije evidentirano
antioxidant enzymes, high-salt diet, inflammation, mice, oxidative stress, real-time PCR
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
12.07.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Medicinski fakultet Osijek
Osijek