Analiza materijalnih i konceptualnih modela u prehrani: karotenoidi (CROSBI ID 442847)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Agičić, Valerija
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
hrvatski
Analiza materijalnih i konceptualnih modela u prehrani: karotenoidi
Karotenoidi, vrijedne sastavnice ljudske prehrane, poznati i kao prirodni pigmenti pokazuju visok potencijal u održavanju ljudskog zdravlja. Provedena su brojna istraživanja koja nerijetko daju drugačije rezultate i zaključke, ali potencijal beta-karotena kao zaštitnika u očuvanju zdravlja sve više raste pa se tako ističu njegova antioksidativna svojstva ali i njegov utjecaj na kožu, zdravlje očiju i kognitivne funkcije. Karotenoidi su vrijedan izvor pigmenata i vitamina, pa je razvoj učinkovitih metoda njihove proizvodnje istraživačima od velikog interesa. Najčešće korištene metode za proizvodnju jednog od glavnih karotenoida, beta-karotena, su fizikalno-kemijske, kemijske i mikrobiološke metode. Kao sirovine koriste se i biljke i mikrobi. Od biljaka se najčešće koriste mrkva, batat, špinat, bundeva i rajčica, a od mikroba alga Dunaliella spp. i bakterije Rhodococcus maris i Rhodobacter sphaeroides. Konceptualni modeli omogućavaju lakše shvaćanje raznih procesa pa se tako mogu primijeniti i kod razumijevanja metabolizma karotenoida.
beta-karoten ; karotenoidi ; konceptualni model ; materijalni model
nije evidentirano
engleski
Analysis of material and conceptual models in nutrition: carotenoids
nije evidentirano
beta-carotene ; carotenoids ; conceptual model ; material model
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
08.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
ZAGREB