Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analiza materijalnih i konceptualnih modela u prehrani: karotenoidi (CROSBI ID 442847)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Agičić, Valerija Analiza materijalnih i konceptualnih modela u prehrani: karotenoidi / Gajdoš Kljusurić, Jasenka (mentor); ZAGREB, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Agičić, Valerija

Gajdoš Kljusurić, Jasenka

hrvatski

Analiza materijalnih i konceptualnih modela u prehrani: karotenoidi

Karotenoidi, vrijedne sastavnice ljudske prehrane, poznati i kao prirodni pigmenti pokazuju visok potencijal u održavanju ljudskog zdravlja. Provedena su brojna istraživanja koja nerijetko daju drugačije rezultate i zaključke, ali potencijal beta-karotena kao zaštitnika u očuvanju zdravlja sve više raste pa se tako ističu njegova antioksidativna svojstva ali i njegov utjecaj na kožu, zdravlje očiju i kognitivne funkcije. Karotenoidi su vrijedan izvor pigmenata i vitamina, pa je razvoj učinkovitih metoda njihove proizvodnje istraživačima od velikog interesa. Najčešće korištene metode za proizvodnju jednog od glavnih karotenoida, beta-karotena, su fizikalno-kemijske, kemijske i mikrobiološke metode. Kao sirovine koriste se i biljke i mikrobi. Od biljaka se najčešće koriste mrkva, batat, špinat, bundeva i rajčica, a od mikroba alga Dunaliella spp. i bakterije Rhodococcus maris i Rhodobacter sphaeroides. Konceptualni modeli omogućavaju lakše shvaćanje raznih procesa pa se tako mogu primijeniti i kod razumijevanja metabolizma karotenoida.

beta-karoten ; karotenoidi ; konceptualni model ; materijalni model

nije evidentirano

engleski

Analysis of material and conceptual models in nutrition: carotenoids

nije evidentirano

beta-carotene ; carotenoids ; conceptual model ; material model

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29

08.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

ZAGREB

Povezanost rada

Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Nutricionizam