Analiza jelovnika koji aktiviraju sirtuine (CROSBI ID 442846)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Majić, Iva
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
hrvatski
Analiza jelovnika koji aktiviraju sirtuine
Kontrola kalorijskog unosa te potencijalna restrikcija pokazala se kao važan element smanjenja rizika od bolesti i produljenja dugovječnosti. Zbog samog smanjenja energetskog unosa dolazi do aktivacije tzv. “gena za mršavljenje”, odnosno do aktivacije sirtuina, enzima koji podižu stopu aktivacije metabolizma, povećavaju efikasnost mišićnog sustava, potiču gubitak masnog tkiva, smanjuju upalne procese i pomažu obnavljanju tkiva. Na navedenom načelu aktivacije sirtuina pojavile su se različite dijete od kojih je jedna i tzv., „SirtFood“ dijeta, koja se temelji na što češćem unosu dvadeset namirnica koje obiluju sirtuinima te kalorijskoj restrikciji ( 500-1 000 kcal). Dijeta se odvija u dvije faze te su za njih osmišljeni prijedlozi jelovnika te je analiziran prosječan unos makronutrijenata i mikronutrijenata. Na temelju dobivenih rezultata navedene su prednosti, ali i mane sirtuinske prehrane te je istaknuta važnost konzultacija s nutricionistom, koji je nezamjenjiv dio na putu do uspjeha u želji za ciljanim smanjenjem tjelesne mase.
kalorijska restrikcija ; „SirtFood“ dijeta ; sirtuini
nije evidentirano
engleski
Analysis of menus which activate sirtuins
nije evidentirano
calorie restriction ; “SirtFood” diet ; sirtuins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
08.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
ZAGREB