Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analiza jelovnika koji aktiviraju sirtuine (CROSBI ID 442846)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Majić, Iva Analiza jelovnika koji aktiviraju sirtuine / Gajdoš Kljusurić, Jasenka (mentor); ZAGREB, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Majić, Iva

Gajdoš Kljusurić, Jasenka

hrvatski

Analiza jelovnika koji aktiviraju sirtuine

Kontrola kalorijskog unosa te potencijalna restrikcija pokazala se kao važan element smanjenja rizika od bolesti i produljenja dugovječnosti. Zbog samog smanjenja energetskog unosa dolazi do aktivacije tzv. “gena za mršavljenje”, odnosno do aktivacije sirtuina, enzima koji podižu stopu aktivacije metabolizma, povećavaju efikasnost mišićnog sustava, potiču gubitak masnog tkiva, smanjuju upalne procese i pomažu obnavljanju tkiva. Na navedenom načelu aktivacije sirtuina pojavile su se različite dijete od kojih je jedna i tzv., „SirtFood“ dijeta, koja se temelji na što češćem unosu dvadeset namirnica koje obiluju sirtuinima te kalorijskoj restrikciji ( 500-1 000 kcal). Dijeta se odvija u dvije faze te su za njih osmišljeni prijedlozi jelovnika te je analiziran prosječan unos makronutrijenata i mikronutrijenata. Na temelju dobivenih rezultata navedene su prednosti, ali i mane sirtuinske prehrane te je istaknuta važnost konzultacija s nutricionistom, koji je nezamjenjiv dio na putu do uspjeha u želji za ciljanim smanjenjem tjelesne mase.

kalorijska restrikcija ; „SirtFood“ dijeta ; sirtuini

nije evidentirano

engleski

Analysis of menus which activate sirtuins

nije evidentirano

calorie restriction ; “SirtFood” diet ; sirtuins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

08.09.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

ZAGREB

Povezanost rada

Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Nutricionizam