onceptualni modeli u nutritivnom označavanju hrane: Nutri-score i NOVA (CROSBI ID 442845)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Zajec, Marta
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
hrvatski
onceptualni modeli u nutritivnom označavanju hrane: Nutri-score i NOVA
Pandemiji pretilosti pripisuju se povećani rizici od određenih karcinoma, koronarnih bolesti, dijabetesa tipa 2, moždanog udara te značajno povećanje rane smrtnosti. Neadekvatna prehrana te sve veća dostupnost prerađenih i ultra-prerađenih proizvoda također je jedan od čimbenika koji doprinosi porastu broja osoba oboljelih od pretilosti. Jedna od uloga nutricioniste je i pravilno informiranje potrošača/konzumenata te se u ovome radu opisuju konceptualni modeli koji se koriste kao nutritivne informacije na ambalaži. Prikazan je način izračuna nutritivne deklaracije tzv. Nutri-score i oznake razine prerade tzv. NOVA. Za četiri proizvoda prikazan je način izračuna te kako boje, slova i brojevi nude informacije potrošaču. Navedene nutritivne oznake imaju za cilj pomoći potrošačima u trenutku kupnje imati mogućnost usporedbe i izbora proizvoda u skladu sa svojim životnim, etičkim i/ili prehrambenim načelima. A nutricionist je pri edukaciji o razumijevanju nutritivnih oznaka nezaobilazan element.
konceptualni model ; nutritivna oznaka kvalitete ; Nutri-score, NOVA ; potrošač
nije evidentirano
engleski
Conceptual models in nutritional food labelling: Nutri-score and NOVA
nije evidentirano
conceptual model ; nutrition quality label ; Nutri-score ; NOVA ; consumer
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
08.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
ZAGREB