Utjecaj otapala i ultrazvuka na ekstrakciju pigmenta iz alge Ulva lactuca (CROSBI ID 442798)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Rita Raos
Zoran Zorić
Zrinka Čošić
hrvatski
Utjecaj otapala i ultrazvuka na ekstrakciju pigmenta iz alge Ulva lactuca
Ulva lactuca je zelena makroalga reda Ulvales. Izvor je brojnih bioaktivnih molekula kao što su spojevi iz skupine klorofila i karotenoida kojima se pripisuju brojne zdravstvene koristi. Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj otapala (heksan, 80% aceton), vremena (10, 15 i 20 minuta) i temperature (30 ºC i 50 ºC) na prinos klorofila i karotenoida iz alge U.lactuca primjenom ultrazvukom potpomognute ekstrakcije. Udjeli klorofila a, klorofila b i karotenoida određeni su visokoučinkovitom tekućinskom kromatografijom (HPLC). Najveća koncentracija određena je za lutein u acetonu pri 30 ºC i 20 minuta ekstrakcije te iznosi 91, 98±4, 77 mg/100 g. Povećan prinos pigmenata zabilježen je na manjoj temperaturi dok je preferirano otapalo, osim u slučaju β-karotena, 80% aceton
alge, ultrazvuk, klorofili, karotenoidi, ekstrakcija
nije evidentirano
engleski
Influence of solvent and ultrasound on extraction of pigments from algae Ulva lactuca
nije evidentirano
algae, ultrasound, chlorophylls, carotenoids, extraction
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
12.07.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu
Zadar