Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj otapala i ultrazvuka na ekstrakciju pigmenta iz alge Ulva lactuca (CROSBI ID 442798)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Rita Raos Utjecaj otapala i ultrazvuka na ekstrakciju pigmenta iz alge Ulva lactuca / Zoran Zorić (mentor); Zrinka Čošić (neposredni voditelj). Zadar, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, . 2021

Podaci o odgovornosti

Rita Raos

Zoran Zorić

Zrinka Čošić

hrvatski

Utjecaj otapala i ultrazvuka na ekstrakciju pigmenta iz alge Ulva lactuca

Ulva lactuca je zelena makroalga reda Ulvales. Izvor je brojnih bioaktivnih molekula kao što su spojevi iz skupine klorofila i karotenoida kojima se pripisuju brojne zdravstvene koristi. Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj otapala (heksan, 80% aceton), vremena (10, 15 i 20 minuta) i temperature (30 ºC i 50 ºC) na prinos klorofila i karotenoida iz alge U.lactuca primjenom ultrazvukom potpomognute ekstrakcije. Udjeli klorofila a, klorofila b i karotenoida određeni su visokoučinkovitom tekućinskom kromatografijom (HPLC). Najveća koncentracija određena je za lutein u acetonu pri 30 ºC i 20 minuta ekstrakcije te iznosi 91, 98±4, 77 mg/100 g. Povećan prinos pigmenata zabilježen je na manjoj temperaturi dok je preferirano otapalo, osim u slučaju β-karotena, 80% aceton

alge, ultrazvuk, klorofili, karotenoidi, ekstrakcija

nije evidentirano

engleski

Influence of solvent and ultrasound on extraction of pigments from algae Ulva lactuca

nije evidentirano

algae, ultrasound, chlorophylls, carotenoids, extraction

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

12.07.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu

Zadar

Povezanost rada

Interdisciplinarne biotehničke znanosti