EKSTRAKCIJA POLISAHARIDA POTPOMOGNUTA MIKROVALOVIMA IZ SMEĐE ALGE Cystoseira compressa (CROSBI ID 442796)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mateja Jurić
Zoran Zorić
Ana Dobrinčić
hrvatski
EKSTRAKCIJA POLISAHARIDA POTPOMOGNUTA MIKROVALOVIMA IZ SMEĐE ALGE Cystoseira compressa
Alga Cystoseira compressa poput ostalih smeđih algi izvor je brojnih bioaktivnih molekula. Jednu od značajnijih skupina bioaktivnih molekula čini sulfatirani polisaharid fukoidan, koji nalazi primjenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji zbog svoje antikoagulacijske, antiupalne i antivirusne aktivnosti. Cilj rada bio je optimizirati metode ekstrakcije fukoidana iz smeđe alge Cystoseira compressa. Korištene su dvije metode, konvencionalna ekstrakcija i ekstrakcija mikrovalovima. Obje metode provedene su s istim otapalom (H2SO4) volumena 30 mL. Konvencionalna metoda provedena je primjenom klasičnih postupaka uz kontinuirano miješanje otapala i uzorka primjenom magnetske miješalice. Pri ekstrakciji mikrovalovima ispitivan je utjecaj različitog vremena (5, 10 i 20 min) i temperature ekstrakcije (40, 60, 80 i 100 °C) na prinos fukoidana (%Fuk), degradaciju alge (%DA) i koncentraciju ukupnih ugljikohidrata (mg/g). Rezultati su pokazali da je Cystoseira compressa dobar izvor fukoidana. Najmanja degradacija alge dobivena je pri 60 °C i 5 min dok se povećanjem temperature degradacija povećavala. Prinos fukoidana bio je najveći pri temperaturi od 100 °C i vremenu od 5 minuta. Najveći prinos ugljikohidrata postignut je pri temperaturi od 100 °C i 20 min te je iznosio 18, 28 mg/g.
mikrovalovi, fukoidan, ekstrakcija, polisaharidi, alga
nije evidentirano
engleski
MICROWAVE-ASSISTED EXTRACTION OF POLYSACCHARIDES FROM BROWN ALGAE Cystoseira compressa
nije evidentirano
microwave, fucoidan, extraction, polysaccharides, algae
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
19.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb