Bioaktivni spojevi i antioksidacijski potencijal plodova grejpfruta (CROSBI ID 298180)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Šic Žlabur, Jana ; Skendrović Babojelić, Martina ; Galić, Ante ; Družić, Jasmina ; Jurković, Tomislav ; Voća, Sandra
hrvatski
Bioaktivni spojevi i antioksidacijski potencijal plodova grejpfruta
Plodovi grejpfruta značajno se ističu bogatim nutritivnim sastavom, posebice sadržajem vitamina C, polifenolnih spojeva i snažnom antioksidacijskom aktivnosti. Sastav i sadržaj fitokemikalija uvelike ovisi o genetskim svojstvima vrste odnosno sorte. Stoga je i cilj ovog istraživanja bio utvrditi fizikalno-kemijska svojstva, sadržaj bioatkivnih spojeva i antioksidacijski potencijal plodova grejpfruta dviju različitih sorti: 'Marsh Seedless' i 'Natzumikan'. Obje sorte grejpfruta ubrane su u nasadu agruma na području Opuzena. Istraživane sorte ne razlikuju se značajno u sadržaju ukupne suhe tvari (prosječna utvrđena vrijednost 11, 55%), topljive suhe tvari (prosječna utvrđena vrijednost 9, 89%) kao ni u sadržaju vitamina C (prosječna utvrđena vrijednost 42, 92 mg/100 g svježe tvari). No, značajnije razlike utvrđene su u sadržaju polifenolnih spojeva prilikom čega su kod sorte 'Natzumikan' utvrđene čak 66% više vrijednosti ukupnih fenola, 76% više ukupnih flavonoida i 54% više ukupnih neflavonoida u usporedbi sa sortom 'Marsh Seedless'. Također, sorta 'Natzumikan' imala je i značajnije veći antikodiacijski kapacitet (1, 68 mmol TE/L). Temeljem svega može se zaključiti kako su plodovi grejpfruta značajan izvor vrijednih fitokemikalija, značajnih za ljudsko zdravlje.
'Marsh Seedless', 'Natzumikan', grejpfrut, ukupni fenoli, vitamin C
nije evidentirano
engleski
Bioactive compounds and antioxidant potential of grapefruit fruits
nije evidentirano
'Marsh Seedless', 'Natzumikan', grapefruit, total phenolic content, vitamin C
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24 (1-4)
2020.
3-14
objavljeno
1330-6626
1848-9028