Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antioksidativni potencijal probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum S1 (CROSBI ID 442776)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Milardović, Ana Antioksidativni potencijal probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum S1 / Frece, Jadranka (mentor); Kostelac, Deni (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Milardović, Ana

Frece, Jadranka

Kostelac, Deni

hrvatski

Antioksidativni potencijal probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum S1

Sirutka je važan prehrambeni proizvod koji svojom konzumacijom ispoljava zdravstveno korisne učinke. Brojna istraživanja povezuju sirutku s protuupalnim, antikancerogenim, antioksidativnim i mnogim drugim korisnim učincima. Neka istraživanja ukazuju kako je spontano fermentirana sirutka potencijalan izvor probiotičkih bakterija. Cilj ovog rada bio je istražiti antioksidativni potencijal probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum S1 izolirane iz sirutke. Određena je sposobnost uklanjanja 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) slobodnih radikala kao ukupna antioksidativna sposobnost te je određena unutarstanična koncentracija glutationa. Istražena je i korelacija broja stanica i sposobnosti uklanjanja DPPH slobodnih radikala kako bi se preporučila optimalna koncentracija za ispoljavanje zdravstveno korisnih učinaka. Rezultati su ukazali na visoku sposobnost uklanjanja DPPH slobodnih radikala i umjerenu prisutnost glutationa u neinduciranim uvjetima. Također, ukupna antioksidativna aktivnost istraživanog probiotika uvelike ovisi o koncentraciji bakterijskih stanica.

antioksidativni kapacitet, Lactobacillus plantarum, probiotik, sirutka

nije evidentirano

engleski

Antioxidative potential of probiotic bacteria L. plantarum S1

nije evidentirano

antioxidant capacity, Lactobacillus plantarum, probiotic, whey

nije evidentirano

Podaci o izdanju

21

15.07.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano