Antioksidativni potencijal probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum S1 (CROSBI ID 442776)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Milardović, Ana
Frece, Jadranka
Kostelac, Deni
hrvatski
Antioksidativni potencijal probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum S1
Sirutka je važan prehrambeni proizvod koji svojom konzumacijom ispoljava zdravstveno korisne učinke. Brojna istraživanja povezuju sirutku s protuupalnim, antikancerogenim, antioksidativnim i mnogim drugim korisnim učincima. Neka istraživanja ukazuju kako je spontano fermentirana sirutka potencijalan izvor probiotičkih bakterija. Cilj ovog rada bio je istražiti antioksidativni potencijal probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum S1 izolirane iz sirutke. Određena je sposobnost uklanjanja 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) slobodnih radikala kao ukupna antioksidativna sposobnost te je određena unutarstanična koncentracija glutationa. Istražena je i korelacija broja stanica i sposobnosti uklanjanja DPPH slobodnih radikala kako bi se preporučila optimalna koncentracija za ispoljavanje zdravstveno korisnih učinaka. Rezultati su ukazali na visoku sposobnost uklanjanja DPPH slobodnih radikala i umjerenu prisutnost glutationa u neinduciranim uvjetima. Također, ukupna antioksidativna aktivnost istraživanog probiotika uvelike ovisi o koncentraciji bakterijskih stanica.
antioksidativni kapacitet, Lactobacillus plantarum, probiotik, sirutka
nije evidentirano
engleski
Antioxidative potential of probiotic bacteria L. plantarum S1
nije evidentirano
antioxidant capacity, Lactobacillus plantarum, probiotic, whey
nije evidentirano
Podaci o izdanju
21
15.07.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb