Operacijska stabilnost YfaU – aldolaza (CROSBI ID 442769)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jušić, Nikolina
Findrik Blažević, Zvjezdana
Milčić, Nevena
hrvatski
Operacijska stabilnost YfaU – aldolaza
U ovom radu proučavana je aldolna reakcija između piruvata i formaldehida katalizirana s tri enzima: YfaU WT, YfaU 3 i YfaU 5 - aldolazom. Radi se o tri verzije enzima od koje je prva ona prirodna, a preostale dvije su dobivene proteinskim inženjerstvom s ciljem poboljšanja svojstva stabilnosti. Kao produkt nastaje aldol natrijev 4-hidroksi-2-oksobutanoat. Natrijev piruvat je donorski supstrat, a formaldehid akceptorski supstrat. Eksperimenti su provedeni u kotlastom reaktoru te su praćeni tijek reakcije i operacijska stabilnost tri enzima. Na temelju dobivenih eksperimentalnih rezultata promjene aktivnosti enzima tijekom vremena, procijenjene su konstante deaktivacije enzima u reaktoru, pomoću programskog paketa Scientist. Osim različite brzine deaktivacije, rezultati pokazuju i različito napredovanje reakcije u reaktoru. Iz rezultata se može zaključiti da se tijekom vremena kod sva tri enzima smanjuje aktivnost, odnosno dolazi do pada operacijske stabilnosti. Najstabilnija aldolaza u kotlastom reaktoru pokazala se YfaU 5, a najmanje stabilna YfaU WT iz čega se može zaključiti da je proteinskim inženjerstvom došlo do poboljšanja stabilnosti enzima.
operacijska stabilnost, YfaU - aldolaze, natrijev piruvat, formaldehid, aldolna reakcija
nije evidentirano
engleski
Operational stability of YfaU aldolases
nije evidentirano
operational stability, YfaU - aldolase, sodium pyruvate, formaldehyde, aldol reaction
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
07.09.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Zagreb