Pregled bibliografske jedinice broj: 1142093
UTJECAJ UZGOJA KUKURUZA (Zea mays L.), SOJE (Glycine max L.) I ZOBI (Avena sativa L.) U PLODOREDU NA SADRŽAJ MOBILNOG ALUMINIJA, REAKCIJU I ELEKTRIČNU PROVODLJIVOST TLA
UTJECAJ UZGOJA KUKURUZA (Zea mays L.), SOJE (Glycine max L.) I ZOBI (Avena sativa L.) U PLODOREDU NA SADRŽAJ MOBILNOG ALUMINIJA, REAKCIJU I ELEKTRIČNU PROVODLJIVOST TLA // Book of Abstracts "Conservatoin Soil Tillage" / Jug, Danijel (ur.).
Osijek: ISTRO - International Soil Tillage Research Organization, 2021. str. 16-16 (ostalo, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak)
CROSBI ID: 1142093 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ UZGOJA KUKURUZA (Zea mays L.), SOJE (Glycine max L.) I ZOBI (Avena sativa L.) U PLODOREDU NA SADRŽAJ MOBILNOG ALUMINIJA, REAKCIJU I ELEKTRIČNU PROVODLJIVOST TLA
(INFLUENCE OF CULTIVATION OF MAIZE (Zea mays L.), SOYBEAN (Glycine max L.) AND OATS (Avena sativa L.) IN CROP ROTATION ON MOBILE ALUMINUM CONTENT, REACTION AND ELECTRICAL CONDUCTIVITY OF SOIL)
Autori
Špoljar, Andrija ; Kvaternjak, Ivka ; Žibrin, Dragutin ; Mužić, Mirjana ; Stojnović, Miomir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Book of Abstracts "Conservatoin Soil Tillage"
/ Jug, Danijel - Osijek : ISTRO - International Soil Tillage Research Organization, 2021, 16-16
ISBN
978-953-49650-0-9
Skup
Conservation Soil Tillage - Workshop
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 07.09.2021. - 08.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Ostalo
Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan
Ključne riječi
plodored, zakiseljavanje tla, električna provodljivost, mobilni aluminij
(crop rotation, soil acidification, electrical conductivity, mobile aluminum.)
Sažetak
U tijeku 2020. na pokušalištu Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima istraživan je utjecaj uzgoja kukuruza (Zea mays L.), soje (Glycine max. L., ) i zobi (Avena sativa L.) u plodoredu na sadržaj mobilnog aluminija, reakciju i električnu provodljivost (EC) tla. Istraživanja su provedena na moličnom „gleysolu“ na proizvodnoj površini veličine jednog hektara. Tijekom vegetacije u tri su navrata po fenološkim fazama uzeti prosječni uzorci tla uz korijenov sustav biljaka. Iz njih su u laboratoriju određene sljedeće značajke tla: sadržaj mobilnog aluminija, pH vrijednost u vodi i 1 MKCl-u te električna provodljivost tla (EC). Statistički opravdano manje vrijednosti reakcije tla mjerene u vodi i 1 MKCl-u do 30 cm dubine utvrđene su kod crnog ugara u odnosu na druge istraživane varijante. Utvrđen je sljedeći redoslijed za izmjerene vrijednosti reakcije tla mjerene u 1 MKCl-u po varijantama do 30 cm dubine tla: crni ugar < zob < kukuruz < soja. Iz navedenoga proizlazi kako uzgajane kulture nisu uvjetovale zakiseljavanje tla. Redoslijed sadržaja mobilnog aluminija po varijantama do 30 cm dubine tla je sljedeći: crni ugar > zob > kukuruz > soja. Najveća vrijednost električne provodljivosti tla do 30 cm dubine tla bila je pri uzgoju soje. Utvrđen je sljedeći redoslijed izmjerenih vrijednosti električne provodljivosti po varijantama do 30 cm dubine tla: zob < kukuruz < crni ugar < soja. Moguća veća infiltracija vode na varijantama gdje su uzgajane kulture zasigurno je utjecala na koncentraciju vodene otopine i na izmjerene vrijednosti istraživanih značajki tla, pa su zbog vlažnijih uvjeta izmjerene veće pH vrijednosti tla na varijantama s usjevima.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci
Profili:
Miomir Stojnović
(autor)
Dragutin Žibrin
(autor)
Ivka Kvaternjak
(autor)
Andrija Špoljar
(autor)