Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Sukladnost fizikalno-kemijskih svojstava sa specifikacijama zaštićenih hrvatskih autohtonih mesnih proizvoda (CROSBI ID 298072)

Prilog u časopisu | stručni rad | domaća recenzija

Pleadin, Jelka ; Lešić, Tina ; Kos, Ivica ; Krešić, Greta ; Kudumija, Nina ; Dergestin Bačun, Lidija ; Vulić, Ana ; Dujić, Tomislav ; Vahčić, Nada Sukladnost fizikalno-kemijskih svojstava sa specifikacijama zaštićenih hrvatskih autohtonih mesnih proizvoda // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 23 (2021), 4; 336-344

Podaci o odgovornosti

Pleadin, Jelka ; Lešić, Tina ; Kos, Ivica ; Krešić, Greta ; Kudumija, Nina ; Dergestin Bačun, Lidija ; Vulić, Ana ; Dujić, Tomislav ; Vahčić, Nada

hrvatski

Sukladnost fizikalno-kemijskih svojstava sa specifikacijama zaštićenih hrvatskih autohtonih mesnih proizvoda

Kako bi potrošačima bila zajamčena kvaliteta autohtonih mesnih proizvoda, odnosno vjerodostojnost podataka koje podrazumijeva zaštita izvornosti i zemljopisnog podrijetla, potrebna je stalna provjera sukladnosti njihovih svojstava s obzirom na dodijeljenju im oznaku odnosno specifikaciju proizvoda. Cilj ovog rada bio je ispitati sukladnost fizikalno-kemijskih svojstava sa specifikacijama odabranih zaštićenih hrvatskih autohtonih mesnih proizvoda. Trajni suhomesnati proizvodi i trajne kobasice (n = 18) uzorkovani su tijekom razdoblja 2019. - 2020. godine na hrvatskim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) s područja Slavonije, Istre i Dalmacije. Nabavljeni proizvodi imaju oznaku izvornosti (Istarski pršut) odnosno oznaku zemljopisnog podrijetla (Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Slavonski kulen, Baranjski kulen i Slavonska kobasica). Ovisno o vrsti proizvoda, odnosno njegovoj specifikaciji, uz primjenu validiranih i akreditiranih analitičkih metoda, analizirana su fizikalno-kemijska svojstva koja su definirana specifikacijama ovih proizvoda, uključujući aktivitet vode (aw) te maseni udio vode, soli, masti i bjelančevina. Svi mesni proizvodi udovoljavali su proizvođačkim specifikacijama, a za samo po jedan uzorak Dalmatinskog i Drniškog pršuta utvrđene su granične vrijednosti analiziranih parametara (udio soli i udio vode). Značajno variranje u udjelima vode i masti uočeno je kod Slavonskog kulena, iako su vrijednosti bile u granicama određenim specifikacijama.

zaštićeni autohtoni mesni proizvodi ; trajni suhomesnati proizvodi ; trajne kobasice ; oznaka izvornosti ; oznaka zemljopisnog podrijetla ; specifikacija proizvoda

nije evidentirano

engleski

Compliance of physico-chemical properties with the specifications of protected indigenous Croatian meat products

nije evidentirano

protected indigenous meat products ; dry-cured meat products ; fermented sausages ; designation of origin ; geographical indication ; product specification

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23 (4)

2021.

336-344

objavljeno

1332-0025

1848-8323

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice