Procjena histoloških i histokemijskih analiza uzoraka poluopnastog mišića stražnje strane natkoljenice (musculus semimembranosus) janjadi hranjene uz dodatak svježe biomase plemenite pečurke (Agaricus bisporus) (CROSBI ID 298066)
Prilog u časopisu | stručni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Popović, Maja ; Pavić, Mirela ; Vuković, Snježana ; Mihelić, Damir ; Leiner, Denis ; Čurković, Snježana ; Cvrtila, Željka ; Kiš, Goran ; Kozačinski, Lidija ; Mikuš, Tomislav ; Milinković Tur, Suzana ; Mršić, Gordan ; Njari, Bela ; Pajurin, Luka ; Poljičak Milas, Nina ; Shek-Vugrovečki, Ana ; Šimpraga, Miljenko ; Špoljarić, Branimira ; Vince, Silvijo ; Vlahović, Ksenija ; Žura Žaja, Ivona ; Špoljarić, Daniel
hrvatski
Procjena histoloških i histokemijskih analiza uzoraka poluopnastog mišića stražnje strane natkoljenice (musculus semimembranosus) janjadi hranjene uz dodatak svježe biomase plemenite pečurke (Agaricus bisporus)
Plemenita pečurka (Agaricus bisporus), osim što je zdrava hrana, pripada i skupini funkcionalne hrane što potiče daljnja istra-živanja njezine primjene kao funkcionalne hrane, odnosno funkcionalnog dodatka hrani ljudima, a i za domaće životinje namijenjene ljudskoj prehrani. Zbog prisutnosti nekih bi¬oaktivnih sastojaka iz skupine polisaharida, lipopolisaharida, esencijalnih aminokiselina, peptida, glikoproteina, nukleozida, triterpe¬noida, lektina, masnih kiselina i njihovih de¬rivata, za ove gljive poznati su protuupalni, protuvirusni, protubakterijski, hepatoprotek¬tivni, protudijabetički, hipolipemijski, pro-tutrombotski, hipotenzivni učinci i sinbiotska svojstva (neizravni probiotik/izravni prebio¬tik). U ovom istraživanju opisane su pozitivne naznake smanjenja lipida i povećanja aktiv¬nosti enzima u m. semimembrannosus janjadi hranjene svježom plemenitom pečurkom, što upućuje na bolji metabolizam i kvalitetu mesa. Na temelju dosadašnjih istraživanja u sklopu projekta HRZZ-a Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa (IP-2016-06-3685) te istraživanja prikazanih u ovom radu, može se zaključiti i da A. bisporus u janjadi ima poten¬cijalan učinak promotora rasta. Stoga u ovom radu dobiveni rezultati istraživanja imaju znanstveno dokazanu primjenjivu vrijednost za plemenitu pečurku kao prirodan funkcio¬nalni dodatak u dnevni obrok za janjad iz ko¬jeg će se predstaviti tržišno novi i inovativni proizvod u obliku funkcionalne hrane za ljude (janjeće meso dobrog aroma profila s obzirom na sastav hlapljivih spojeva podrijetlom iz ple¬menite pečurke).
janjad ; plemenita pečurka ; musculus semimembranosus
nije evidentirano
engleski
Histological and histochemical analyses of the posterior thigh muscle (musculus semimembranosus) assessment in lambs fed with the button mushroom (Agaricus bisporus) dietary supplement
nije evidentirano
lambs ; button mushroom ; musculus semimembranosus
nije evidentirano