Povezanost mortaliteta obične jele (Abies alba Mill.) na području Fužina s klimatskim i strukturnim parametrima (CROSBI ID 297883)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Ugarković, Damir ; Seletković, Ivan, Tikvić, Ivica ; Ognjenović, Mladen ; Popić, Krešimir ; Orešković, Marko ; Potočić, Nenad
hrvatski
Povezanost mortaliteta obične jele (Abies alba Mill.) na području Fužina s klimatskim i strukturnim parametrima
Obična jela najoštećenija je i najugroženija vrsta crnogoričnog drveća u Republici Hrvatskoj. Odumiranje stabala obične jele pripisuje se različitim uzročnicima, stoga je cilj ovog istraživanja bio utvrditi mortalitet stabala obične jele po broju stabala i volumenu za različite skupine uzroka mortaliteta, među kojima su najvažniji bili klimatski i strukturni parametri. Prikupljeni su i analizirani podaci o mortalitetu stabala obične jele u čistim jelovim sastojinama na području Fužina (Gorski kotar, Hrvatska) u razdoblju od dvadeset godina. Prema iznosu mortaliteta stabala iskazanom u broju stabala najveći mortalitet uzrokovan je kompleksnim odumiranjem stabala (0, 75 N/ha) u gornjem sloju sastojine, a najmanji mortalitet uzrokuje prirodno izlučivanje potisnutih stabala (0, 17 N/ha). S obzirom na drvni volumen najveći mortalitet uzrokovan je kompleksnim odumiranjem stabala (2, 35 m3/ha), a najmanji prirodnim izlučivanjem (0, 02 m3/ha). Nisu utvrđene velike razlike u vremenu odumiranja stabala prema različitim skupinama uzroka odumiranja. Klimatski uvjeti (suša, temperatura zraka, PET), strukturni elementi sastojine (prsni promjer, socijalni položaj, promjer i osvijetljenost krošnje te fiziološka zrelost) kao i nagib terena znatno utječu na mortalitet stabala obične jele.
suša, temperatura, oborina, vjetar, struktura sastojine
nije evidentirano
engleski
Relationship of silver fir (Abies alba Mill.) mortality in the area of Fužine with climatic and structural parameters
nije evidentirano
temperature, precipitation, drought, wind, stand structure
nije evidentirano