Tradicionalno korištenje biljaka Krasa i Istre (CROSBI ID 70518)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Vitasović Kosić, Ivana
hrvatski
Tradicionalno korištenje biljaka Krasa i Istre
U ovom radu prikazano je sadašnje stanje tradicionalnog etnobotaničkog znanja lokalnog stanovništa Slovenskog Krasa i Istre o poznavanju i korištenju samoniklog, naturaliziranog i kultiviranog bilja koje je korišteno kao sirovo voće i prerađevine te svakodnevni biljni i voćni ”čajevi” te ljekovite infuzije. Iako se tradicionalno etnobotaničko znanje prenosi s koljena na koljeno usmenom predajom, u novije se vrijeme često kombinira s pisanim ali i drugim medijskim izvorima. Opisane biljke korištene su u svakodnevnom životu na širem području slovenskog Krasa i Istre. Najčešće korišteno samoniklo voće je: drijen (Cornus mas), kupina (Rubus ulmifolius), cibora (Prunus cerasifera) i šipak (Rosa canina). Naturalizirane vrste prisutne u okolišu jesu: črna i bela murva (Morus nigra i M. alba) te skurša (Sorbus domestica), a tradicionalno se uzgajaju: šljiva (Prunus domestica), kivi (Actinidia chinensis), pomikaki (Diospyros kaki), limun (Citrus limon), granatna jabuka (Punica granatum) i nešpula (Eriobotrya japonica).
jestivo bilje, narodna medicina, Kras, Istra, etnobotanika
Rad je dostupan na hrvatskom i slovenskom jeziku.
engleski
Traditional use of plants of the Karst and Istria
nije evidentirano
edible plants, folk medicine, Karst, Istria, ethnobotany
nije evidentirano
Podaci o prilogu
181-219.
objavljeno
10.18690/978-961-286-492-7
Podaci o knjizi
Friš, Darko ; Matjašič Friš, Mateja
Maribor: Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
2021.
978-961-286-492-7
Povezanost rada
Arheologija, Biologija, Etnologija i antropologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Poljoprivreda (agronomija)