Ispitivanje probiotičkih svojstava bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka (CROSBI ID 442570)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Vuletić-Antić, Lucija
Leboš Pavunc, Andreja
hrvatski
Ispitivanje probiotičkih svojstava bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka
Cilj ovog završnog rada bio je ispitati svojstva bakterija mliječne kiseline Lactobacillus plantarum KR19, Enterococcus faecium KR20, L. fermentum MC1, E. faecium MC13, L. plantarum MC19, L. plantarum MB7, L. plantarum MB15, L. plantarum MB18 i L. plantarum RS10, izoliranih iz majčinog mlijeka. Ispitana su svojstva preživljavanja u simuliranim uvjetima gastointestinalnog trakta i tijekom procesa liofilizacije, sposobnost autoagregacije te adhezije na heksan. Ispitivanja tih svojstava važna su zbog moguće primjene ovih bakterija kao probiotičkih. Većina je sojeva postigla zadovoljavajući postotak preživljavanja tijekom izlaganja simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta, a najbolji postotak preživljavanja u uvjetima simuliranog želučanog soka postignut je sa sojem MC1 i iznosio je 86, 08 %, dok je najbolji postotak preživljavanja uvjeta simuliranog soka tankog crijeva postignut sa sojem MC19 te je iznosio 83, 41 %. Većina sojeva u visokom broju preživljava uvjete liofilizacije s obranim mlijekom kao lioprotektorom, od kojih soj MB15 preživljava u najvećem broju. Najveću sposobnost autoagregacije pokazao je soj MB18, čiji je postotak autoagregacije iznosio 97, 05 %. Sojevi KR19, MC19 i RS10 pokazuju hidrofilna svojstva površine, dok je površina ostalih sojeva hidrofobna.
majčino mlijeko ; bakterije mliječne kiseline ; probiotici
nije evidentirano
engleski
Investigation of probiotic properties of lactic acid bacteria isolated from breast milk
nije evidentirano
breast milk ; lactic acid bacteria ; probiotics
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
09.07.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb