Utjecaj Covid-19 na otpornost vinogradara i vinara (CROSBI ID 442508)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Sušac, Gabriela
Njavro, Mario
Čop, Tajana
hrvatski
Utjecaj Covid-19 na otpornost vinogradara i vinara
Pandemija COVID-19 od svog izbijanja utječe na globalno gospodarstvo i gotovo sve njegove segmente. Poljoprivreda nije iznimka, baš kao ni njezina grana – vinogradarstvo i vinarstvo. U radu se daje pregled vinogradarstva i vinarstva u Europskoj uniji i Hrvatskoj te se daje uvid u utjecaj COVID-19 na isto. Nadalje, u radu se teorijski potkrepljuju strategije za upravljanje rizikom na gospodarstvu te otpornost sa svoje tri sposobnosti: robusnost, prilagodljivost i transformabilnost. Ciljevi rada su: utvrditi utjecaj COVID-19 na poslovanje vinogradara i vinara, izmjeriti otpornost anketiranih vinogradarsko-vinarskih gospodarstava te istražiti korelaciju COVID-19 s otpornošću anketiranih gospodarstava. Za potrebe ovog rada provedena je anketa na uzorku od 72 vinogradarsko- vinarska gospodarstva iz Jadranske Hrvatske. Rezultati istraživanja ukazuju na to kako je COVID- 19 na poslovanje anketiranih gospodarstava najviše utjecao kroz smanjen broj turističkih dolazaka. Također, korelacijskom analizom utvrđeno je kako nakon suočavanja s izazovnim razdobljem, mogućnost veće radikalne reorganizacije poslovanja imaju gospodarstva koja su u posljednjih pet godina ulagala u opremu, tehnologiju i infrastrukturu.
COVID-19 ; vinogradarstvo i vinarstvo ; otpornost poljoprivrednih gospodarstava ; rizik ; strategije za upravljanje rizikom
nije evidentirano
engleski
Impact of Covid-19 on the resilience of vine growers and wine producers
nije evidentirano
COVID-19 ; viticulture and winemaking ; resilience of farms ; risk ; risk management strategies
nije evidentirano
Podaci o izdanju
46
07.07.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb