Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj Covid-19 na otpornost vinogradara i vinara (CROSBI ID 442508)

Ocjenski rad | diplomski rad

Sušac, Gabriela Utjecaj Covid-19 na otpornost vinogradara i vinara / Njavro, Mario (mentor); Čop, Tajana (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Sušac, Gabriela

Njavro, Mario

Čop, Tajana

hrvatski

Utjecaj Covid-19 na otpornost vinogradara i vinara

Pandemija COVID-19 od svog izbijanja utječe na globalno gospodarstvo i gotovo sve njegove segmente. Poljoprivreda nije iznimka, baš kao ni njezina grana – vinogradarstvo i vinarstvo. U radu se daje pregled vinogradarstva i vinarstva u Europskoj uniji i Hrvatskoj te se daje uvid u utjecaj COVID-19 na isto. Nadalje, u radu se teorijski potkrepljuju strategije za upravljanje rizikom na gospodarstvu te otpornost sa svoje tri sposobnosti: robusnost, prilagodljivost i transformabilnost. Ciljevi rada su: utvrditi utjecaj COVID-19 na poslovanje vinogradara i vinara, izmjeriti otpornost anketiranih vinogradarsko-vinarskih gospodarstava te istražiti korelaciju COVID-19 s otpornošću anketiranih gospodarstava. Za potrebe ovog rada provedena je anketa na uzorku od 72 vinogradarsko- vinarska gospodarstva iz Jadranske Hrvatske. Rezultati istraživanja ukazuju na to kako je COVID- 19 na poslovanje anketiranih gospodarstava najviše utjecao kroz smanjen broj turističkih dolazaka. Također, korelacijskom analizom utvrđeno je kako nakon suočavanja s izazovnim razdobljem, mogućnost veće radikalne reorganizacije poslovanja imaju gospodarstva koja su u posljednjih pet godina ulagala u opremu, tehnologiju i infrastrukturu.

COVID-19 ; vinogradarstvo i vinarstvo ; otpornost poljoprivrednih gospodarstava ; rizik ; strategije za upravljanje rizikom

nije evidentirano

engleski

Impact of Covid-19 on the resilience of vine growers and wine producers

nije evidentirano

COVID-19 ; viticulture and winemaking ; resilience of farms ; risk ; risk management strategies

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46

07.07.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Ekonomija, Poljoprivreda (agronomija)