Utjecaj parametara ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku na izolaciju bioaktivnih spojeva iz ploda pasjeg trna (Hippophae rhamnoides L.) (CROSBI ID 442462)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Staroveški, Ines
Repajić, Maja
hrvatski
Utjecaj parametara ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku na izolaciju bioaktivnih spojeva iz ploda pasjeg trna (Hippophae rhamnoides L.)
Cilj ovog rada bio je odrediti optimalne procesne parametre ubrzane ekstrakcije otapalima (ASE) pri povišenom tlaku pri kojima se postiže maksimalni prinos bioaktivnih spojeva izoliranih iz ploda pasjeg trna. Tijekom optimiranja uvjeta ASE varirani su parametri ekstrakcije: temperatura (80, 100 i 120 °C), statičko vrijeme ekstrakcije (5, 10 i 15 min) te broj ciklusa (1, 2 i 3 ciklusa), a kao ekstrakcijsko otapalo korištena je 70 %-tna vodena otopina etanola. U dobivenim ekstraktima provedena je spektrofotometrijska analiza te je određen udio ukupnih fenola, klorofila a i b, ukupnih klorofila te antioksidacijski kapacitet FRAP metodom. Maseni udio ukupnih fenola u plodu pasjeg trna određen je u rasponu vrijednosti od 220, 27 do 688, 27 mg GAE 100 g-1 s.t., ukupnih klorofila od 18, 35 do 99, 59 mg 100 g-1 s.t, klorofila a od 5, 33 do 28, 24 mg 100 g-1 s.t, klorofila b od 13, 02 do 71, 35 mg 100 g-1 s.t, a antioksidacijski kapacitet kretao se od 1, 07 do 3, 24 mmol TE 100 g-1 s.t.. Statistička analiza pokazala je da su svi ispitivani parametri ekstrakcije imali statistički značajan utjecaj (p < 0, 01) na masene udjele analiziranih spojeva i antioksidacijski kapacitet pri čemu je najviša učinkovitost ASE postignuta pri sljedećim uvjetima: temperatura 120 °C, statičko vrijeme ekstrakcije 15 min i 3 ciklusa.
pasji trn ; ASE ; ukupni fenoli ; biljni pigmenti ; antioksidacijski kapacitet
nije evidentirano
engleski
Influence of accelerated solvent extraction parameters on isolation of bioactive compounds from sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.)
nije evidentirano
sea buckthorn ; ASE ; total phenols ; plant pigments ; antioxidant capacity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
16.07.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb