Porast biomase amilolitičke bakterije mliječne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T tijekom uzgoja na maltozi šaržnim postupkom pri suboptimalnoj temepraturi (CROSBI ID 442437)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bis, Ana
Anita Slavica
hrvatski
Porast biomase amilolitičke bakterije mliječne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T tijekom uzgoja na maltozi šaržnim postupkom pri suboptimalnoj temepraturi
Amilolitička bakterija mliječne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T pri suboptimalnoj temperaturi, konstantnoj pH vrijednosti i bez aeracije tijekom šaržnog uzgoja može koristiti maltozu kao izvor ugljika i energije i rasti u odabranim uvjetima. Porast bakterijske biomase može se pratiti određivanjem optičke gustoće izuzete suspenzije kao i prvog razrjeđenja ove suspenzije. Iz dobivenih rezultata procijenjeno je trajanje faza rasta ovog soja kao i specifična brzina rasta. Optička gustoća u skladu je sa podacima dobivenim za koncentraciju suhe tvari bakterijske biomase kao i rezultatima određivanja broja stanica u određenom volumenu suspenzije. Tradicionalne metode za praćenje porasta bakterijske biomase, određivanje faza rasta i procjena nekih parametara, kao što je specifična brzina rasta bakterijskog soja, pouzdane su i u međusobnom skladu, naročito tijekom eksponencijalne faze rasta radnog mikroorganizma i to u laboratorijskom mjerilu. Na temelju ovih rezultata može se planirati uzgoj ovog potencijalnog industrijskog soja u većem mjerilu uz primjenu ovih metoda.
amilolitička bakterija mliječne kiseline, maltoza, šaržni uzgoj, bakterijska biomasa, analitičke metode
nije evidentirano
engleski
Increase in biomass of amylolytic lactic acid bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T during batch cultivationon on maltose at suboptimal temperature
nije evidentirano
amylolytic lactic acid bacterium, maltose , batch cultivation, bacterial biomass, analytical methods
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
07.07.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb