Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Biodostupnost, permeabilnost i antioksidacijska aktivnost nutraceutika iz komine masline (CROSBI ID 442378)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Radić, Kristina Bioaccessibility, Permeability and Antioxidative Activity of Olive Pomace-Based Nutraceuticals / Biodostupnost, permeabilnost i antioksidacijska aktivnost nutraceutika iz komine masline / Dubravka Vitali Čepo (mentor); Zagreb, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Radić, Kristina

Dubravka Vitali Čepo

hrvatski

Biodostupnost, permeabilnost i antioksidacijska aktivnost nutraceutika iz komine masline

Tijekom proizvodnje maslinovog ulja iz ploda masline (Olea europaea L.) nastaju velike količine otpada u obliku otpadnih voda i komine (krutog ostatka). Njihov kemijski sastav karakterizira značajan udio fenolnih spojeva koje nalazimo i u maslinovom ulju. Osnovni cilj ovog istraživanja bio je funkcionalna karakterizacija ekstrakta komine masline (EKM) i to u kontekstu istraživanja biodostupnosti i intestinalne permeabilnosti karakterističnih aktivnih sastavnica EKM-a: hidroksitirosola (HTS), tirosola (TS) i oleuropeina (OLE) te istraživanje lokalnog antioksidacijskog učinka neprobavljive frakcije EKM-a na stanice crijevnog epitela. Zaključak ove studije je da je EKM bogat izvor biološki aktivnih i biodostupnih fenola HTS-a, TS-a i OLE-a, a njihov sadržaj i biodostupnost usporedivi su ili bolji u odnosu na maslinovo ulje. Također, zaključeno je da navedeni fenoli međusobno ne interferiraju na razini permeabilnosti što je važan preduvjet za daljnji razvoj kompleksnih nutraceutika iz komine masline. EKM ostvaruje značajne antioksidacijske učinke na stanice crijevnog epitela koji su posljedica direktnog antiradikalnog učinka, ali i učinaka na produkciju endogenih antioksidansa stanice. Matriks EKM-a, prisutnost i vrsta ciklodekstrina u formulaciji te prisutnost hrane u probavnom sustavu značajno utječu na sve promatrane parametre. Stoga rezultati studije ukazuju na važnost usmjerene, ali sveobuhvatne funkcionalne karakterizacije u procesu oblikovanja visoko vrijednih nutraceutika komine masline te naglašavaju mogućnosti uvođenja jednostavnih intervencija tijekom formulacije koje će rezultirati poboljšanom funkcionalnošću završnog proizvoda.

fenoli komine masline ; antioksidans ; bioraspoloživost ; interakcije fenol-hrana

nije evidentirano

engleski

Bioaccessibility, Permeability and Antioxidative Activity of Olive Pomace-Based Nutraceuticals

Tijekom proizvodnje maslinovog ulja iz ploda masline (Olea europaea L.) nastaju velike količine otpada u obliku otpadnih voda i komine (krutog ostatka). Njihov kemijski sastav karakterizira značajan udio fenolnih spojeva koje nalazimo i u maslinovom ulju. Osnovni cilj ovog istraživanja bio je funkcionalna karakterizacija ekstrakta komine masline (EKM) i to u kontekstu istraživanja biodostupnosti i intestinalne permeabilnosti karakterističnih aktivnih sastavnica EKM-a: hidroksitirosola (HTS), tirosola (TS) i oleuropeina (OLE) te istraživanje lokalnog antioksidacijskog učinka neprobavljive frakcije EKM-a na stanice crijevnog epitela. Zaključak ove studije je da je EKM bogat izvor biološki aktivnih i biodostupnih fenola HTS-a, TS-a i OLE-a, a njihov sadržaj i biodostupnost usporedivi su ili bolji u odnosu na maslinovo ulje. Također, zaključeno je da navedeni fenoli međusobno ne interferiraju na razini permeabilnosti što je važan preduvjet za daljnji razvoj kompleksnih nutraceutika iz komine masline. EKM ostvaruje značajne antioksidacijske učinke na stanice crijevnog epitela koji su posljedica direktnog antiradikalnog učinka, ali i učinaka na produkciju endogenih antioksidansa stanice. Matriks EKM-a, prisutnost i vrsta ciklodekstrina u formulaciji te prisutnost hrane u probavnom sustavu značajno utječu na sve promatrane parametre. Stoga rezultati studije ukazuju na važnost usmjerene, ali sveobuhvatne funkcionalne karakterizacije u procesu oblikovanja visoko vrijednih nutraceutika komine masline te naglašavaju mogućnosti uvođenja jednostavnih intervencija tijekom formulacije koje će rezultirati poboljšanom funkcionalnošću završnog proizvoda.

olive pomace phenols ; antioxidant ; bioavailability ; food-phenol interaction

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

96

09.07.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Farmacija