Biodostupnost, permeabilnost i antioksidacijska aktivnost nutraceutika iz komine masline (CROSBI ID 442378)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Radić, Kristina
Dubravka Vitali Čepo
hrvatski
Biodostupnost, permeabilnost i antioksidacijska aktivnost nutraceutika iz komine masline
Tijekom proizvodnje maslinovog ulja iz ploda masline (Olea europaea L.) nastaju velike količine otpada u obliku otpadnih voda i komine (krutog ostatka). Njihov kemijski sastav karakterizira značajan udio fenolnih spojeva koje nalazimo i u maslinovom ulju. Osnovni cilj ovog istraživanja bio je funkcionalna karakterizacija ekstrakta komine masline (EKM) i to u kontekstu istraživanja biodostupnosti i intestinalne permeabilnosti karakterističnih aktivnih sastavnica EKM-a: hidroksitirosola (HTS), tirosola (TS) i oleuropeina (OLE) te istraživanje lokalnog antioksidacijskog učinka neprobavljive frakcije EKM-a na stanice crijevnog epitela. Zaključak ove studije je da je EKM bogat izvor biološki aktivnih i biodostupnih fenola HTS-a, TS-a i OLE-a, a njihov sadržaj i biodostupnost usporedivi su ili bolji u odnosu na maslinovo ulje. Također, zaključeno je da navedeni fenoli međusobno ne interferiraju na razini permeabilnosti što je važan preduvjet za daljnji razvoj kompleksnih nutraceutika iz komine masline. EKM ostvaruje značajne antioksidacijske učinke na stanice crijevnog epitela koji su posljedica direktnog antiradikalnog učinka, ali i učinaka na produkciju endogenih antioksidansa stanice. Matriks EKM-a, prisutnost i vrsta ciklodekstrina u formulaciji te prisutnost hrane u probavnom sustavu značajno utječu na sve promatrane parametre. Stoga rezultati studije ukazuju na važnost usmjerene, ali sveobuhvatne funkcionalne karakterizacije u procesu oblikovanja visoko vrijednih nutraceutika komine masline te naglašavaju mogućnosti uvođenja jednostavnih intervencija tijekom formulacije koje će rezultirati poboljšanom funkcionalnošću završnog proizvoda.
fenoli komine masline ; antioksidans ; bioraspoloživost ; interakcije fenol-hrana
nije evidentirano
engleski
Bioaccessibility, Permeability and Antioxidative Activity of Olive Pomace-Based Nutraceuticals
Tijekom proizvodnje maslinovog ulja iz ploda masline (Olea europaea L.) nastaju velike količine otpada u obliku otpadnih voda i komine (krutog ostatka). Njihov kemijski sastav karakterizira značajan udio fenolnih spojeva koje nalazimo i u maslinovom ulju. Osnovni cilj ovog istraživanja bio je funkcionalna karakterizacija ekstrakta komine masline (EKM) i to u kontekstu istraživanja biodostupnosti i intestinalne permeabilnosti karakterističnih aktivnih sastavnica EKM-a: hidroksitirosola (HTS), tirosola (TS) i oleuropeina (OLE) te istraživanje lokalnog antioksidacijskog učinka neprobavljive frakcije EKM-a na stanice crijevnog epitela. Zaključak ove studije je da je EKM bogat izvor biološki aktivnih i biodostupnih fenola HTS-a, TS-a i OLE-a, a njihov sadržaj i biodostupnost usporedivi su ili bolji u odnosu na maslinovo ulje. Također, zaključeno je da navedeni fenoli međusobno ne interferiraju na razini permeabilnosti što je važan preduvjet za daljnji razvoj kompleksnih nutraceutika iz komine masline. EKM ostvaruje značajne antioksidacijske učinke na stanice crijevnog epitela koji su posljedica direktnog antiradikalnog učinka, ali i učinaka na produkciju endogenih antioksidansa stanice. Matriks EKM-a, prisutnost i vrsta ciklodekstrina u formulaciji te prisutnost hrane u probavnom sustavu značajno utječu na sve promatrane parametre. Stoga rezultati studije ukazuju na važnost usmjerene, ali sveobuhvatne funkcionalne karakterizacije u procesu oblikovanja visoko vrijednih nutraceutika komine masline te naglašavaju mogućnosti uvođenja jednostavnih intervencija tijekom formulacije koje će rezultirati poboljšanom funkcionalnošću završnog proizvoda.
olive pomace phenols ; antioxidant ; bioavailability ; food-phenol interaction
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o izdanju
96
09.07.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zagreb