AKTIVNOST ANTIOKSIDATIVNIH ENZIMA KOD MLADIH ZDRAVIH ISPITANIKA I KOD KARDIOVASKULARNIH BOLESNIKA KOJI KONZUMIRAJU OBOGAĆENA KOKOŠJA JAJA (CROSBI ID 442365)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Duvnjak, Marija
Drenjančević, Ines
Kozina, Nataša ; Šušnjara, Petar
hrvatski
AKTIVNOST ANTIOKSIDATIVNIH ENZIMA KOD MLADIH ZDRAVIH ISPITANIKA I KOD KARDIOVASKULARNIH BOLESNIKA KOJI KONZUMIRAJU OBOGAĆENA KOKOŠJA JAJA
Cilj istraživanja: Ispitati aktivnost antioksidativnih enzima u uzorcima seruma kod mladih zdravih ispitanika i kardiovaskularnih bolesnika, koji su konzumirali obična ili obogaćena kokošja jaja. Nacrt studije: Pokusno (eksperimentalno) istraživanje Materijali i metode: Istraživanje je provodeno na zdravim ispitanicima i kardiovaskularnim bolesnicima, koji su konzumirali obogaćena ili uobičajena kokošja jaja. Ispitanici su bili podijeljene u 2 skupine: (1) kontrolna skupina, u kojoj su ispitanici konzumirali uobičajena kokošja jaja ; (2) eksperimentalna „quattro“ skupina, u kojoj su ispitanici konzumirali jaja obogaćena omega-3 masnim kiselinama, luteinom, vitaminom E i selenom). Aktivnost antioksidativnih enzima u serumu mjerila se pomoću standardiziranih protokola spektrofotometrijskim metodama, pomoću Lambda 25UV‐Vis spektrofotometra Rezultati: Aktivnost antioksidativnih enzima CAT, GPx i SOD nije se značajno promijenila unutar ispitivanih skupina (P > 0, 05) Zaključak: Aktivnost antioksidativnih enzima enzima CAT, GPx i SOD nije statistički značajno ovisna o udjelu n-3 PUFA, luteina, vitamina E i selena u hrani
antioksidativni, enzimi ; obogaćena, kokošja, jaja ; spektrofotometrija
nije evidentirano
engleski
Anitoxidative enzymes' activity in young healthy persons and cardiovascular patients on a enriched hen eggs diet
nije evidentirano
antioxidative, enzymes ; enriched, hen, eggs ; spectrophotometry
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
22.07.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Medicinski fakultet Osijek
Osijek