Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1137566

Nazivlje u području ovladavanja hrvatskim kao inim jezikom i Jena


Matijević, Maja; Gulešić Machata, Milvia; Udier, Sanda Lucija
Nazivlje u području ovladavanja hrvatskim kao inim jezikom i Jena // Stručno i znanstveno savjetovanje za lektore hrvatskoga kao inoga jezika (SIH)
Zagreb, Hrvatska, 2021. (predavanje, nije recenziran, ostalo, znanstveni)


CROSBI ID: 1137566 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nazivlje u području ovladavanja hrvatskim kao inim jezikom i Jena
(Terminology in the field of acquisition of Croatian as a second language and JENA)

Autori
Matijević, Maja ; Gulešić Machata, Milvia ; Udier, Sanda Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, ostalo, znanstveni

Skup
Stručno i znanstveno savjetovanje za lektore hrvatskoga kao inoga jezika (SIH)

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 01.07.2021. - 02.07.2021

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
nazivlje, hrvatski kao ini jezik, Hrvatsko jezikoslovno nazivlje, Jena
(terminology ; Croatian as a second language ; Croatian Linguistic Terminology , Jena)

Sažetak
U izlaganju će biti predstavljen projekt Hrvatsko jezikoslovno nazivlje ‒ Jena, projekt čija je ustanova nositelj Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje i koji je u cijelosti financirala Hrvatska zaklada za znanost. U okviru toga poseban će naglasak biti stavljen na obradu nazivlja iz područja ovladavanja hrvatskim kao inim jezikom, koje je obrađeno u suradnji Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Croaticuma ‒ centra za hrvatski kao drugi i strani jezik. Prije svega bit će prikazano obrađeno nazivlje: nazivlje koje se odnosi na samo područje (npr. ovladavanje inim jezikom, usvajanje drugoga jezika, učenje stranoga jezika), nazivlje koje se odnosi na vrste jezika u području ovladavanja inim jezikom (npr. ini jezik, drugi jezik, strani jezik, nasljedni jezik, predački jezik), nazivlje koje se odnosi na razine prema ZEROJ-u (npr. ZEROJ, razina A1, razina A2, razina A2+) te obrađeno nazivlje koje se odnosi na govornika ili učenika i njegovo ovladavanje inim jezikom (npr. strah od jezika, fosilizacija, vrednovanje). Objasnit će se i prilagodba terminološkoj bazi hrvatskoga strukovnog nazivlja Struna, navest će se građa koja je služila kao korpus, koraci koje su obrađivačice prošle u obradi i izazovi s kojima su se susrele.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
STR-2017-09-5 - Hrvatsko jezikoslovno nazivlje (JENA) (Mihaljević, Milica, HRZZ - 2017-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Filozofski fakultet, Zagreb,
Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Matijević, Maja; Gulešić Machata, Milvia; Udier, Sanda Lucija
Nazivlje u području ovladavanja hrvatskim kao inim jezikom i Jena // Stručno i znanstveno savjetovanje za lektore hrvatskoga kao inoga jezika (SIH)
Zagreb, Hrvatska, 2021. (predavanje, nije recenziran, ostalo, znanstveni)
Matijević, M., Gulešić Machata, M. & Udier, S. (2021) Nazivlje u području ovladavanja hrvatskim kao inim jezikom i Jena. U: Stručno i znanstveno savjetovanje za lektore hrvatskoga kao inoga jezika (SIH).
@article{article, author = {Matijevi\'{c}, Maja and Gule\v{s}i\'{c} Machata, Milvia and Udier, Sanda Lucija}, year = {2021}, keywords = {nazivlje, hrvatski kao ini jezik, Hrvatsko jezikoslovno nazivlje, Jena}, title = {Nazivlje u podru\v{c}ju ovladavanja hrvatskim kao inim jezikom i Jena}, keyword = {nazivlje, hrvatski kao ini jezik, Hrvatsko jezikoslovno nazivlje, Jena}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Matijevi\'{c}, Maja and Gule\v{s}i\'{c} Machata, Milvia and Udier, Sanda Lucija}, year = {2021}, keywords = {terminology, Croatian as a second language, Croatian Linguistic Terminology , Jena}, title = {Terminology in the field of acquisition of Croatian as a second language and JENA}, keyword = {terminology, Croatian as a second language, Croatian Linguistic Terminology , Jena}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font