Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Imobilizacija lipaza na funkcionalizirane nosače na bazi odabranih otpada iz poljoprivredno- prehrambene industrije (CROSBI ID 705395)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Budžaki, Sandra ; Strelec, Ivica ; Ostojčić, Marta ; Velić, Natalija ; Stjepanović, Marija ; Bilić Rajs, Blanka ; Šereš, Zita ; Maravić, Nikola ; Stanojev, Jovana ; Hessel, Volker Imobilizacija lipaza na funkcionalizirane nosače na bazi odabranih otpada iz poljoprivredno- prehrambene industrije // 2nd International Conference / 2. međunarodni znanstveno-stručni skup FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS Book of Abstracts / Knjiga sažetaka / Miličević, Borislav (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 11-12

Podaci o odgovornosti

Budžaki, Sandra ; Strelec, Ivica ; Ostojčić, Marta ; Velić, Natalija ; Stjepanović, Marija ; Bilić Rajs, Blanka ; Šereš, Zita ; Maravić, Nikola ; Stanojev, Jovana ; Hessel, Volker

hrvatski

Imobilizacija lipaza na funkcionalizirane nosače na bazi odabranih otpada iz poljoprivredno- prehrambene industrije

Lipaze, triacilglicerol-acilhidrolaze, su zbog svoje svestranosti djelovanja našle primjenu u prehrambenoj industriji, industriji kože i tekstila, ulja i masti, papira te u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Iako je primjena lipaza u odnosu na kemijske katalizatore poželjnija, zbog visoke specifičnosti obzirom na supstrat i tip reakcije, ekološku prihvatljivost i energetsku nezahtjevnost, visoka cijena lipaza kao i vrlo česta nemogućnost ponovne uporabe slobodnih lipaza predstavlja ključnu prepreku za širu primjenu u industrijskoj proizvodnji. Navedeno se može nadići primjenom imobiliziranih lipaza, koje se po završenom proizvodnom procesu mogu lako izdvojiti iz reakcijske smjese te ponovo uporabiti u sljedećem proizvodnom procesu ili u kontinuiranim procesima proizvodnje. Za imobilizaciju enzima danas se koriste različite tehnike koje se mogu svrstati u tri osnovne skupine: i) imobilizaciju adsorpcijom, ii) imobilizaciju direktnim ili indirektnim kovalentnim vezanjem, te iii) imobilizaciju zarobljavanjem enzima. Obzirom da većina komercijalno dostupnih nosača ima relativno visoku cijenu, postoji potreba za pronalaskom jeftinijih. Među brojnim otpadom poljoprivredno- prehrambene industrije kao potencijalni kandidati za proizvodnju nosača izdvajaju se ljuska jaja, talog kave i ljuska crvenog luka koji još nisu pronašli odgovarajuće mjesto u održivoj proizvodnji, nego se uglavnom odlažu na polja i odlagališta te na takav način dodatno opterećuju okoliš. Primjenom inovativnih tehnika transformacije otpada mogli bi se proizvesti nosači na bazi celuloze i/ili hemiceluloze (talog kave i ljuska crvenog luka) ili nosači na bazi kolagenske mreže (membrana ljuske jaja). Za očekivati je da će se u sljedećih nekoliko desetljeća morati pronaći nove i/ili poboljšati postojeće tehnologije koje će slijediti trend održive proizvodnje obzirom na porast interesa za proizvodima koji su dobiveni na zdrav i održiv način.

lipaze ; imobilizacija ; otpad poljoprivredno-prehrambene industrije

nije evidentirano

engleski

Immobilization of Lipases on Functionalised Carriers Produced from Selected Agro-Food Industrial Waste

nije evidentirano

lipase ; immobilization ; agro-food industry waste

nije evidentirano

Podaci o prilogu

11-12.

2021.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

2nd International Conference / 2. međunarodni znanstveno-stručni skup FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS Book of Abstracts / Knjiga sažetaka

Miličević, Borislav

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7005-78-8

Podaci o skupu

2. međunarodni znanstveno-stručni skup Food industry by-products

pozvano predavanje

28.06.2021-28.06.2021

Kopačevo, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija