Utjecaj proteina graška na porast mišićne mase prilikom vježbanja (CROSBI ID 442323)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Odak, Katarina Ivona
Šatalić, Zvonimir
hrvatski
Utjecaj proteina graška na porast mišićne mase prilikom vježbanja
U ovom radu opisan je mehanizam mišićne razgradnje i sinteze te ukratko prikazan sastav aminokiselina graška. Opisane su negativne karakteristike biljnih proteina u usporedbi sa životinjskim, poput slabije probavljivosti i nedostatka esencijalnih aminokiselina što može dovesti do slabijeg anaboličkog učinka. Navedeno je nekoliko studija koje uspoređuju utjecaj proteinskih izolata graška i proteina sirutke na povećanje mišićne snage i debljine te smanjenje oksidativnog stresa. Većina rezultata pokazala je kako su oba izvora proteina imala sličan učinak na poboljšanje ovih parametara, odnosno da nije bilo značajnih odstupanja u njihovom djelovanju. Ovakvi rezultati povezuju se s visokim razinama razgranatih aminokiselina u grašku koje su direktno povezane s mišićnom sintezom. Grašak je nutritivno bogata namirnica koja sadrži škrob, vlakna, različite vitamine i minerale zbog kojih može imati pozitivne učinke na ljudsko zdravlje. Stoga, proteinski izolati graška mogu biti odlična alternativa proteinima sirutke.
grašak, sinteza mišićnih proteina, trening
nije evidentirano
engleski
Effect of pea protein on muscle mass gain during exercise
nije evidentirano
pea, muscle protein synthesis, training
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
15.07.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb