Prisutnost glutena u hrani i njegov utjecaj na zdravlje (CROSBI ID 442295)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Arapović, Martina
Pleadin, Jelka
hrvatski
Prisutnost glutena u hrani i njegov utjecaj na zdravlje
Gluten je sveprisutna bjelančevina i deklarirani alergen, kako u žitaricama, tako i u proizvodima od istih pa sve do mesnih proizvoda. Nalazi se u kemijskom sastavu žitarica, izuzev heljde, riže i kukuruza. U mesne proizvode dodaje se kao aditiv budući da je jeftin, a povećava količinu ukupnih bjelančevina. Gluten je, danas, sve veći uzročnih upalnih stanja i raznih bolesti pa tako i sam uzrokuje bolesno stanje, tzv. celijakiju. Vrlo je važno deklarirati prisutnost glutena te osvijestiti potrošače o mogućoj prisutnosti ovog alergena u hrani u cilju sprječavanja moguće reakcije ukoliko je osoba alergična ili intolerantna na ovaj sastojak, odnosno boluje od celijakije.
gluten ; bjelančevine ; žitarice ; soja ; proizvodi ; bolesti ; alergeni ; kontrola označavanja
nije evidentirano
engleski
The presence of gluten in food and its impact on health
nije evidentirano
gluten ; proteins ; cereals ; soy ; products ; diseases ; allergens ; labeling control
nije evidentirano
Podaci o izdanju
40
14.07.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mostar