Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prisutnost glutena u hrani i njegov utjecaj na zdravlje (CROSBI ID 442295)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Arapović, Martina Prisutnost glutena u hrani i njegov utjecaj na zdravlje / Pleadin, Jelka (mentor); Mostar, Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Arapović, Martina

Pleadin, Jelka

hrvatski

Prisutnost glutena u hrani i njegov utjecaj na zdravlje

Gluten je sveprisutna bjelančevina i deklarirani alergen, kako u žitaricama, tako i u proizvodima od istih pa sve do mesnih proizvoda. Nalazi se u kemijskom sastavu žitarica, izuzev heljde, riže i kukuruza. U mesne proizvode dodaje se kao aditiv budući da je jeftin, a povećava količinu ukupnih bjelančevina. Gluten je, danas, sve veći uzročnih upalnih stanja i raznih bolesti pa tako i sam uzrokuje bolesno stanje, tzv. celijakiju. Vrlo je važno deklarirati prisutnost glutena te osvijestiti potrošače o mogućoj prisutnosti ovog alergena u hrani u cilju sprječavanja moguće reakcije ukoliko je osoba alergična ili intolerantna na ovaj sastojak, odnosno boluje od celijakije.

gluten ; bjelančevine ; žitarice ; soja ; proizvodi ; bolesti ; alergeni ; kontrola označavanja

nije evidentirano

engleski

The presence of gluten in food and its impact on health

nije evidentirano

gluten ; proteins ; cereals ; soy ; products ; diseases ; allergens ; labeling control

nije evidentirano

Podaci o izdanju

40

14.07.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mostar

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija