Patvorenje mlijeka i mogućnosti njegova dokazivanja (CROSBI ID 442266)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jurčec, Iva
Antunac, Neven
hrvatski
Patvorenje mlijeka i mogućnosti njegova dokazivanja
Mlijeko je namirnica složenog kemijskog sastava te je, kao i ostali mliječni proizvodi, bogato svim potrebnim hranjivim sastojcima važnim u ljudskoj prehrani što se ne može reći i za patvoreno mlijeko. Patvorenje mlijeka sve je veći problem današnjice, a taj se pojam odnosi na svako naknadno narušavanje kvalitete mlijeka dodatkom, zamjenom ili uklanjanjem pojedinih sastojaka. Postoje brojni dodaci kojima se mlijeko može patvoriti poput škroba, uree, konzervansa i štetnih kemikalija (melamin, formalin, detergenti), dok je najčešći način razvodnjavanje. Također, patvorenjem se smatra i oduzimanje mliječne masti ili pak miješanje različitih vrsta mlijeka. Neke od metoda kojima se može dokazati patvorenje, a koje su opisane u ovom radu, su: krioskopija, NIR spektroskopija, MALDI-MS, RP- HPLC, kemijske metode, imunološki testovi, ultrazvučna tehnika i elektronski jezik. Osim što je značajno smanjenje kvalitete, patvoreno mlijeko u potrošača može prouzročiti vrlo ozbiljne zdravstvene probleme. Iz navedenih razloga potrebno je provoditi stalni nadzor i redovite kontrole proizvođača mlijeka s ciljem smanjivanja mogućnosti patvorenja na najmanju moguću razinu.
mlijeko, patvorenje, metode za dokazivanje patvorenja
nije evidentirano
engleski
Milk adulteration and possibility of it's proof
nije evidentirano
milk, adulteration, methods for proving adulteration
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
16.07.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb