Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Patvorenje mlijeka i mogućnosti njegova dokazivanja (CROSBI ID 442266)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jurčec, Iva Patvorenje mlijeka i mogućnosti njegova dokazivanja / Antunac, Neven (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Jurčec, Iva

Antunac, Neven

hrvatski

Patvorenje mlijeka i mogućnosti njegova dokazivanja

Mlijeko je namirnica složenog kemijskog sastava te je, kao i ostali mliječni proizvodi, bogato svim potrebnim hranjivim sastojcima važnim u ljudskoj prehrani što se ne može reći i za patvoreno mlijeko. Patvorenje mlijeka sve je veći problem današnjice, a taj se pojam odnosi na svako naknadno narušavanje kvalitete mlijeka dodatkom, zamjenom ili uklanjanjem pojedinih sastojaka. Postoje brojni dodaci kojima se mlijeko može patvoriti poput škroba, uree, konzervansa i štetnih kemikalija (melamin, formalin, detergenti), dok je najčešći način razvodnjavanje. Također, patvorenjem se smatra i oduzimanje mliječne masti ili pak miješanje različitih vrsta mlijeka. Neke od metoda kojima se može dokazati patvorenje, a koje su opisane u ovom radu, su: krioskopija, NIR spektroskopija, MALDI-MS, RP- HPLC, kemijske metode, imunološki testovi, ultrazvučna tehnika i elektronski jezik. Osim što je značajno smanjenje kvalitete, patvoreno mlijeko u potrošača može prouzročiti vrlo ozbiljne zdravstvene probleme. Iz navedenih razloga potrebno je provoditi stalni nadzor i redovite kontrole proizvođača mlijeka s ciljem smanjivanja mogućnosti patvorenja na najmanju moguću razinu.

mlijeko, patvorenje, metode za dokazivanje patvorenja

nije evidentirano

engleski

Milk adulteration and possibility of it's proof

nije evidentirano

milk, adulteration, methods for proving adulteration

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

16.07.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)