Valorizacija bioaktivnog potencijala nusproizvoda kave (CROSBI ID 70367)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Komes, Draženka ; Šeremet, Danijela ; Mandura, Ana ; Vojvodić Cebin, Aleksandra
hrvatski
Valorizacija bioaktivnog potencijala nusproizvoda kave
U cilju povećanja ekoodrživosti industrije kave, ali i u skladu sa smjernicama kružnog gospodarstva, posljednjih godina posebno zanimanje znanstvene zajednice, ali i različitih grana industrije, usmjereno je na valorizaciju nusproizvoda kave. Aktualnosti tematike doprinosi rastuća proizvodnja i konzumacija kave što rezultira sve većom količinom nastalih nusproizvoda te vezanim ekonomskim i ekološkim opterećenjima. Da bi se pripremio napitak kave, približno 90 % jestivih dijelova ploda kave izdvajaju se kao nusproizvodi primarne (usplođe ili kaskara, pulpa, pergamentna ovojnica, pektinski sloj) i sekundarne prerade kave (srebrna pokožica i talog). Zbog bogatog i raznolikog sastava, posebice prisutnosti različitih bioaktivnih sastojaka i njihovih brojnih pozitivnih zdravstvenih učinaka, novija znanstvena istraživanja usmjerena su na ispitivanje potencijala nusproizvoda kave kao izvora funkcionalnih sastojaka, kao i njihove primjene u prehrambenoj, kozmetičkoj, farmaceutskoj i kemijskoj industriji. U ovom radu dan je kratki pregled faza nastanka pojedinih nusproizvoda kave, njihov kemijski i bioaktivni sastav te mogućnosti valorizacije bioaktivnog sastava u proizvodnji novih funkcionalnih prehrambenih proizvoda.
bioaktivni sastojci ; kaskara ; pergamentna ovojnica ; srebrna pokožica ; talog kave
nije evidentirano
engleski
Valorization of bioactive potential of coffee by- products
nije evidentirano
bioactive compounds ; cascara ; parchment ; silver skin ; coffee grounds
nije evidentirano
Podaci o prilogu
207-237.
objavljeno
Podaci o knjizi
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3.
Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav
Osijek: Studio HS internet
2021.
978-953-7005-74-0