Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Valorizacija bioaktivnog potencijala nusproizvoda kave (CROSBI ID 70367)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Komes, Draženka ; Šeremet, Danijela ; Mandura, Ana ; Vojvodić Cebin, Aleksandra Valorizacija bioaktivnog potencijala nusproizvoda kave // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3. / Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav (ur.). Osijek: Studio HS internet, 2021. str. 207-237

Podaci o odgovornosti

Komes, Draženka ; Šeremet, Danijela ; Mandura, Ana ; Vojvodić Cebin, Aleksandra

hrvatski

Valorizacija bioaktivnog potencijala nusproizvoda kave

U cilju povećanja ekoodrživosti industrije kave, ali i u skladu sa smjernicama kružnog gospodarstva, posljednjih godina posebno zanimanje znanstvene zajednice, ali i različitih grana industrije, usmjereno je na valorizaciju nusproizvoda kave. Aktualnosti tematike doprinosi rastuća proizvodnja i konzumacija kave što rezultira sve većom količinom nastalih nusproizvoda te vezanim ekonomskim i ekološkim opterećenjima. Da bi se pripremio napitak kave, približno 90 % jestivih dijelova ploda kave izdvajaju se kao nusproizvodi primarne (usplođe ili kaskara, pulpa, pergamentna ovojnica, pektinski sloj) i sekundarne prerade kave (srebrna pokožica i talog). Zbog bogatog i raznolikog sastava, posebice prisutnosti različitih bioaktivnih sastojaka i njihovih brojnih pozitivnih zdravstvenih učinaka, novija znanstvena istraživanja usmjerena su na ispitivanje potencijala nusproizvoda kave kao izvora funkcionalnih sastojaka, kao i njihove primjene u prehrambenoj, kozmetičkoj, farmaceutskoj i kemijskoj industriji. U ovom radu dan je kratki pregled faza nastanka pojedinih nusproizvoda kave, njihov kemijski i bioaktivni sastav te mogućnosti valorizacije bioaktivnog sastava u proizvodnji novih funkcionalnih prehrambenih proizvoda.

bioaktivni sastojci ; kaskara ; pergamentna ovojnica ; srebrna pokožica ; talog kave

nije evidentirano

engleski

Valorization of bioactive potential of coffee by- products

nije evidentirano

bioactive compounds ; cascara ; parchment ; silver skin ; coffee grounds

nije evidentirano

Podaci o prilogu

207-237.

objavljeno

Podaci o knjizi

Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3.

Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav

Osijek: Studio HS internet

2021.

978-953-7005-74-0

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija