Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Plavac mali crni' u uvjetima vinogorja Hvar (CROSBI ID 442255)

Ocjenski rad | diplomski rad

Sarjanović, Jure Utjecaj defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Plavac mali crni' u uvjetima vinogorja Hvar / Andabaka, Željko (mentor); Šikuten, Iva (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Sarjanović, Jure

Andabaka, Željko

Šikuten, Iva

hrvatski

Utjecaj defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Plavac mali crni' u uvjetima vinogorja Hvar

Defolijacija vinove loze, kao zahvat zelenog reza, odavno je poznata u svim vinogradarskim regijama. Vinogradari sve više primjenjuju defolijaciju u svrhu smanjenja lisne mase u zoni grozdova. Sorta 'Plavac mali crni' autohtona je hrvatska sorta te je najznačajnija dalmatinska sorta. Pokus je postavljen početkom 2020. godine u vinogradima vinogorja Hvar. Pokus je postavljen je po slučajnom bloknom rasporedu s četiri pokusne varijante. U svakom vinogradu primjenjivala se defolijacija u tri različite faze. Rana defolijacija bazalnih listova, obavljena je tako da je uklanjano 4-5 bazalnih listova u zoni grozda. Defolijacija listova u zoni grozdova početkom šare, provedena je na način da je iznad bazalnih listova uklonjeno 4-5 listova oko grozdova, te defolijacija bazalnih listova početkom šare provedena je na način da je u zoni grozdova uklonjeno 4-5 bazalnih listova. Rezultati nakon provedenog pokusa pokazuju da je defolijacija bazalnih listova prije početka šare najviše utjecala na povećanje sadržaja šećera, dok je negativno utjecala na sadržaj ukupnih polifenolnih spojeva. Defolijacija bazalnih listova početkom šare različito je djelovala na južnoj i sjevernoj strani vinogorja Hvar. Na južnoj strani djelovala je pozitivno gotovo na sve parametre, dok je na sjevernoj strani primjena ove defolijacije dovela do smanjenja gotovo svih istraživanih parametara. Zadnja defolijacija koja je provodena je defolijacija listova u zoni grozdova, koja je rezultirala pozitivnim učinkom na sjevernoj i južnoj strani.

Plavac mali crni ; vinogorje Hvar ; defolijacija

nije evidentirano

engleski

Influence of defoliation on the chemical composition of grape variety 'Plavac mali crni' in the conditions of Hvar vineyard

nije evidentirano

Plavac mali ; vineyard Hvar ; defoliation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29

16.07.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)