Polifenolni profil vina sorte "Plavac mali crni" s različitih položaja vinogorja Pelješac (CROSBI ID 442247)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vekarić, Mia
Andabaka, Željko
Šikuten, Iva
hrvatski
Polifenolni profil vina sorte "Plavac mali crni" s različitih položaja vinogorja Pelješac
Polifenolni profil vina uvelike utječe na njegovu kvalitetu i organoleptička svojstva. Ukupan udio polifenola ovisi o brojnim čimbenicima kao što su obilježja nasada, okolišni uvjeti, proces vinifikacije i proces starenja vina. Prikupljeni su podaci o polifenolima odabranih uzoraka vina s četiri položaja vinogorja Pelješac: Dingač, Postup, Kuna i Rota. U istraživanju se interpretirao sadržaj antocijana, flavonol- glikozida, flavan-3-ola, fenolnih kiselina i stilbena. Vino s položaja Dingač sadrži najveću količinu ukupnih polifenola, što i potvrđuje njegovo visoko mjesto na vinskoj karti Hrvatske i Europe među crvenim vinima. Među ukupnim polifenolima najzastupljenija je pojava flavan-3- ola što ukazuje na izvanrednu stabilnost i otpornost vina. Sadržaj antocijanina smanjuje se starenjem vina. Najznačajniji udio fenolnih kiselina zabilježen je u vinu s položaja Rota što ukazuje na to da će ono biti podložno posmeđivanju.
polifenoli ; vino ; Pelješac ; Dingač ; Postup
nije evidentirano
engleski
Polyphenol profile of wine variety "Plavac mali crni" from different positions of Pelješac vineyards
nije evidentirano
polyphenols ; wine ; Pelješac ; Dingač ; Postup
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
14.07.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb