Utjecaj različitih tehnika ekstrakcije na iskorištenje i kvalitetu eteričnog ulja Lavandula x intermedia Silver (CROSBI ID 442239)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Prodanović, Nikolina
Jokić, Stela ; Aladić, Krunoslav
Banožić, Marija
hrvatski
Utjecaj različitih tehnika ekstrakcije na iskorištenje i kvalitetu eteričnog ulja Lavandula x intermedia Silver
Eterična ulja nastaju kao sekundarni metaboliti aromatičnih biljaka te se zbog svoje hlapivosti najčešće se izdvajaju procesom destilacije. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj različitih tehnika ekstrakcije na iskorištenje i kvalitetu eteričnog ulja lavandina (Lavandula x intermedia Silver). Uzorak lavandina prikupljen je s obrta za poljoprivredu K.T.M. natura iz Erduta. Dobivanje eteričnih ulja provedeno je primjenom sljedećih tehnika: destilacija vodenom parom na pilot postrojenju, destilacija u aparaturi po Clevenger- u, destilacija potpomognuta mikrovalovima, te ekstrakcija pomoću CO2 u superkritičnom stanju. Ispitivanja kvalitete eteričnih ulja i zahtjevi za kakvoću pojedinog ulja provedeni su prema zahtjevima Europske farmakopeje. Identifikacija fitokemikalija u eteričnom ulju i hidrolatu lavandina provedena je primjenom metode plinske kromatografije sa spektrometrijom masa (GC- MS). Prema analizama isparljivih spojeva utvrđena je kvaliteta eteričnog ulja/ekstrakta lavandina.
eterično ulje ; lavandin ; Lavandula x intermedia ; destilacija vodenom parom ; ekstrakcija superkritičnim CO2
nije evidentirano
engleski
Influence of different extraction techniques on yield and quality of essential oil Lavandula x intermedia Silver
nije evidentirano
essential oils ; lavandin ; Lavandula x intermedia Silver ; hydrodistillation ; supercritical CO2 extraction
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
13.07.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek