Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Učinak sekvencijalne fermentacije s kvascima Lachancea thermotolerans i Torulaspora delbrueckii na kemijski sastav vina ´Malvazija istarska´ (CROSBI ID 296716)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Marinov, Luka ; Jeromel, Ana ; Tomaz, Ivana ; Preiner, Darko ; Jagatić Korenika, Ana-Marija Učinak sekvencijalne fermentacije s kvascima Lachancea thermotolerans i Torulaspora delbrueckii na kemijski sastav vina ´Malvazija istarska´ // Glasnik zaštite bilja, 44 (2021), 4; 56-66

Podaci o odgovornosti

Marinov, Luka ; Jeromel, Ana ; Tomaz, Ivana ; Preiner, Darko ; Jagatić Korenika, Ana-Marija

hrvatski

Učinak sekvencijalne fermentacije s kvascima Lachancea thermotolerans i Torulaspora delbrueckii na kemijski sastav vina ´Malvazija istarska´

Suočavajući se sa sve drastičnijim utjecajem klimatskih čimbenika na kemijski sastav grožđa, enologija traži i proučava nove metode u tehnologiji proizvodnje vina, posebice bijelih, kako bi se očuvale primarne arome te postigla ravnoteža između alkoholne jakosti i ukupne kiselosti. Kao jedno od rješenja nudi se primjena ne-Saccharomyces kvasaca. U ovom istraživanju analiziran je utjecaj sekvencijalne inokulacije komercijalnih sojeva Torulospora delbrueckii i Lachancea thermotolerans sa sojem kvasca Saccharomycem cerevisiae na vino ´Malvazija istarska´. Istraživanje je obuhvatilo inokulacije mošta s ne-Saccharomyces kvascima, a 48 h kasnije i sa sojem S. cerevisae te kontrolnu varijantu isključivo sa S. cerevisae. Ne-Saccharomyces kvasci utjecali su značajno na koncentraciju alkohola, mliječne kiseline te pH vrijednost. Fermentacija sa S. cerevisiae utjecala je na višu koncentraciju ukupnih aromatskih spojeva u vinu. Intenziteti boje i mirisa najbolje su ocijenjeni u kontrolnom uzorku, a metodom redoslijeda najbolje je rangirana ´Malvazija´ iz tretmana T. delbrueckii/ S. cerevisiae.

aromatski spojevi, ne-Saccharomyces kvasci, ´Malvazija istarska´, mliječna kiselina

nije evidentirano

engleski

Influence of sequential fermentation with Lachancea thermotolerans and Torulaspora delbrueckii yeast on chemical composition of Malvasia Istriana wines

nije evidentirano

aromatic compounds, lactic acid, non-Saccharomyces, Malvasia Istriana, yeast

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44 (4)

2021.

56-66

objavljeno

0350-9664

2584-3265

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)