Uloga spektroskopije nuklearne magnetske rezonancije (NMR) u analizi hrane (CROSBI ID 442145)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Lastovčić, Maja
Barišić, Lidija
hrvatski
Uloga spektroskopije nuklearne magnetske rezonancije (NMR) u analizi hrane
Kvalitativna i kvantitativna analiza hrane omogućuje prehrambenim tehnolozima plasiranje kvalitetnog, ujednačenog i ispravnog proizvoda na tržište. Razvoj industrijske proizvodnje hrane zahtijeva i razvoj analitičkih metoda za procjenu kvalitete namirnica. NMR-spektroskopija idealan je alat za takve analize jer je brza metoda, nedestruktivna prema analiziranom uzorku i jednostavna za korištenje. Magnetsko rezonancijsko oslikavanje (MRI) je metoda koja se zasniva na NMR i omogućuje praćenje promjena u strukturi namirnica kroz sve faze proizvodnje. Rezultati dobiveni pomoću ovih metoda izvor su informacija pomoću kojih se optimiziraju svi koraci u proizvodnji hrane.
Autentičnost ; Bioaktivne molekule ; Konzerviranje ; NMR-analiza hrane
nije evidentirano
engleski
Diverse application of nuclear magnetic resonance (NMR) in food analysis
nije evidentirano
Authenticity ; Bioactive molecules ; Preservation ; NMR analysis f food
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
09.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb