Združivanje povrtnih vrsta u ekološkoj proizvodnji (CROSBI ID 705180)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Opačić, Nevena ; Radman, Sanja ; Volf, Jasmina ; Petek, Marko ; Fabek Uher, Sanja ; Žutić, Ivanka
hrvatski
Združivanje povrtnih vrsta u ekološkoj proizvodnji
Združivanje usjeva (konsocijacija) podrazumijeva istovremeni uzgoj dviju ili više kultura na istoj površini, a ima niz prednosti u odnosu na monokulturni uzgoj. Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj združivanja salate i luka na tržni prinos, suhu tvar te količinu makroelemenata istraživanih kultura. Salata uzgajana u monokulturi ostvarila je veći tržni prinos u odnosu na konsocijaciju s lukom, što je bilo i očekivano uslijed ograničenog vegetacijskog prostora. Isti način uzgoja za salatu 'Trocadero' bio je bolji za količinu dušika, fosfora i kalcija u suhoj tvari, dok je konsocijacija obje sorte salate s lukom rezultirala opravdano višim vrijednostima suhe tvari. Združivanje luka sa salatom nije rezultiralo statistički značajnim razlikama u količini kalija u luku. Iako je uzgoj u monokulturi rezultirao višim vrijednostima većine promatranih svojstava u obje vrste, uzgoj u konsocijaciji može se preporučiti u ekološkoj proizvodnji radi efikasnijeg iskorištenja proizvodne površine, posebice u sve popularnijim gradskim vrtovima.
Allium cepa, konsocijacija, Lactuca sativa, makroelementi, prinos
nije evidentirano
engleski
Intercropping of vegetable species in the ecological production
nije evidentirano
Allium cepa, consociation, Lactuca sativa, macroelements, yield
nije evidentirano
Podaci o prilogu
400-405.
2021.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
PROCEEDINGS BOOK OF THE 2nd INTERNATIONAL CONFERENCE THE HOLISTIC APPROACH TO ENVIRONMENT
Štrkalj A. ; Glavaš Z.
Sisak: Udruga za promicanje cjelovitog pristupa okolišu
2623-677X
Podaci o skupu
2nd International Conference The Holistic Approach to Environment
predavanje
28.05.2021-28.05.2021
online