Uzgoj smokve (CROSBI ID 442076)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Stupin, Šinka
Batelja Lodeta, Kristina
hrvatski
Uzgoj smokve
Smokva (Ficus Carica L. ) pripada porodici dudova (Moraceae). Jedna je od prvih kultiviranih voćaka u svijetu, uzgaja se u mnogim dijelova svijeta s umjerenom klimom. Njezini plodovi stoljećima su se koristili svježi ili sušeni kao hrana za ljude i njihove životinje. Smokve su popularne ne samo zbog svog ugodnog okusa, već i zbog svojih bogatih nutritvnih svojstava. Porijeklom je iz Male Azije, odakle se proširila diljem svijeta u krajeve s povoljim uvjetima za uzgoj. Najveći svjetski proizvođač je Turska. Proizvodnja smokava u Hrvatskoj, u poseljednjih 8 godina, pala je na čak 40 %, unatoč njezinim ogromnim potencijalima za uzgoj. Zbog toga Hrvatska danas više uvozi nego nego izvozi. Hrvatska je u 2019. godini uvezla 64 t dok je samo izvezla 10 t. Jedna od naših najboljih sorti je 'Zamorčica' od koje se mogu dobiti razne prerađevine.
smokva, nutritivna svojstva, uvoz, 'Zamorčica'
nije evidentirano
engleski
Fig cultivation
nije evidentirano
fig, nutritional properties, import, 'Zamorčica'
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
09.07.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb