Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj parametara ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost čestica različitog promjera unutar disperznog sustava (CROSBI ID 442058)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Miličević, Magdalena Utjecaj parametara ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost čestica različitog promjera unutar disperznog sustava / Bosiljkov, Tomislav (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Miličević, Magdalena

Bosiljkov, Tomislav

hrvatski

Utjecaj parametara ultrazvuka visokog intenziteta na stabilnost čestica različitog promjera unutar disperznog sustava

Cilj ovog završnog rada bio je ispitati utjecaj ultrazvuka na stabilnost sojinog mlijeka sa česticama badema različitog stupnja krupnoće. Stabilnost sustava interpretirana je određivanjem sljedećih fizikalnih svojstava: temperature, prividne viskoznosti, gustoće, raspodjele veličine čestica i indeksa stabilnosti uzoraka (ISU) kao posljedica izmjerenih vrijednosti apsorbancije i apsorbancije nakon 24 sata. Ultrazvučna obrada provedena je pri amplitudama od 60 i 100 %, vremenu od 6 i 10 minuta sa sondama promjera 7 i 10 mm. ANOVA analizom dobivenih podataka ustanovljeno je da se najveća razina stabilnosti postiže amplitudom od 60 %, vremenom obrade od 10 minuta, sondom 10 mm sa povećanom učestalosti čestica badema od 0, 05 – 1 µm i 9 – 2000 µm. Navedene procesne parametre možemo smatrati optimalnima, ali se i pri ostalim odabranim parametrima sustavi smatraju izrazito stabilnima. Postignuta je statistički značajna promjena svih promatranih fizikalnih svojstava osim gustoće sa postignutim vrijednostima ISU od 200 – 1000 sati.

disperzi sustav, sojino mlijeko, stabilnost čestica, ultrazvuk visokog intenziteta

nije evidentirano

engleski

Influence of high intensity ultrasound parameters on the stability of particles with different diameter within the dispersion system

nije evidentirano

dispersion system, high-intensity ultrasound, particle stability, soy milk

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

01.07.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija