Utjecaj netoplinskih tehnologija na raspodjelu veličine čestica i intervalnu stabilnost višekomponentnih sustava smoothieja (CROSBI ID 441984)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Knechtl, Sven
Bosiljkov, Tomislav
hrvatski
Utjecaj netoplinskih tehnologija na raspodjelu veličine čestica i intervalnu stabilnost višekomponentnih sustava smoothieja
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj visokog hidrostatskog tlaka (VHT) i ultrazvuka visokog intenziteta (UVI) na uzorke smoothieja sa dodanim sezamovim uljem od 0, 5 i 1 mL kako bi se dobio proizvod veće stabilnosti. Stabilnost je praćena preko izmjerenih vrijednosti apsorbancije i izračunatim vrijednostima indeksa stabilnosti. Stabilnost sustava izražena je i preko intervala raspodjele čestica. Istraživanje je provedeno pri sljedećim parametrima VHT: (p = 150, 300 i 450 MPa) ; vrijeme obrade (t = 3, 9 i 15 min) ; UVI: amplituda (A = 60 i 100 %), vrijeme obrade ( t = 2, 6 i 10 min), promjer sonde (d = 7 i 10 mm). Dobiveni rezultati uspoređeni su sa standardnim postupkom toplinske obrade pri 85 °C u trajanju od 5 minuta. VHT obradom pri 150 MPa postiže se najveća stabilnost od 660 h sa intervalom raspodjele od 0, 02 – 10 m. UVI obradom pri 60 %, 10 minuta, sondom promjera 10 mm postiže se stabilnost od 290 h sa intervalom raspodjele čestica od 100 – 2000 μm. Kod obje netoplinske tehnologije dodatak sezamovog ulja doveo je do značajnog povećanja stabilnosti višekomponentnog sustava u odnosu na konvencionalnu toplinsku obradu.
ultrazvuk visokog intenziteta ; visoki hidrostatski tlak ; pasterizacija ; smoothie ; stabilnost ; raspodjela veličine čestica
nije evidentirano
engleski
The effect of nonthermal technologies on particle size distribution and interval stability of multicomponent smoothie systems
nije evidentirano
high intensity ultrasound ; high hydrostatic pressure ; pasteurization ; smoothie ; stability ; particle size distribution
nije evidentirano
Podaci o izdanju
49
06.07.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb