Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj netoplinskih tehnologija na raspodjelu veličine čestica i intervalnu stabilnost višekomponentnih sustava smoothieja (CROSBI ID 441984)

Ocjenski rad | diplomski rad

Knechtl, Sven Utjecaj netoplinskih tehnologija na raspodjelu veličine čestica i intervalnu stabilnost višekomponentnih sustava smoothieja / Bosiljkov, Tomislav (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Knechtl, Sven

Bosiljkov, Tomislav

hrvatski

Utjecaj netoplinskih tehnologija na raspodjelu veličine čestica i intervalnu stabilnost višekomponentnih sustava smoothieja

Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj visokog hidrostatskog tlaka (VHT) i ultrazvuka visokog intenziteta (UVI) na uzorke smoothieja sa dodanim sezamovim uljem od 0, 5 i 1 mL kako bi se dobio proizvod veće stabilnosti. Stabilnost je praćena preko izmjerenih vrijednosti apsorbancije i izračunatim vrijednostima indeksa stabilnosti. Stabilnost sustava izražena je i preko intervala raspodjele čestica. Istraživanje je provedeno pri sljedećim parametrima VHT: (p = 150, 300 i 450 MPa) ; vrijeme obrade (t = 3, 9 i 15 min) ; UVI: amplituda (A = 60 i 100 %), vrijeme obrade ( t = 2, 6 i 10 min), promjer sonde (d = 7 i 10 mm). Dobiveni rezultati uspoređeni su sa standardnim postupkom toplinske obrade pri 85 °C u trajanju od 5 minuta. VHT obradom pri 150 MPa postiže se najveća stabilnost od 660 h sa intervalom raspodjele od 0, 02 – 10 m. UVI obradom pri 60 %, 10 minuta, sondom promjera 10 mm postiže se stabilnost od 290 h sa intervalom raspodjele čestica od 100 – 2000 μm. Kod obje netoplinske tehnologije dodatak sezamovog ulja doveo je do značajnog povećanja stabilnosti višekomponentnog sustava u odnosu na konvencionalnu toplinsku obradu.

ultrazvuk visokog intenziteta ; visoki hidrostatski tlak ; pasterizacija ; smoothie ; stabilnost ; raspodjela veličine čestica

nije evidentirano

engleski

The effect of nonthermal technologies on particle size distribution and interval stability of multicomponent smoothie systems

nije evidentirano

high intensity ultrasound ; high hydrostatic pressure ; pasteurization ; smoothie ; stability ; particle size distribution

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49

06.07.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija