Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Modificirani nusproizvodi prehrambene industrije u obradi otpadnih voda (CROSBI ID 70309)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Stjepanović, Marija ; Habuda-Stanić, Mirna Modificirani nusproizvodi prehrambene industrije u obradi otpadnih voda // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3. / Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi, 2021. str. 275-302

Podaci o odgovornosti

Stjepanović, Marija ; Habuda-Stanić, Mirna

hrvatski

Modificirani nusproizvodi prehrambene industrije u obradi otpadnih voda

Brza industrijalizacija i naglo povećanje broja ljudi te nesputano iskorištavanje prirodnih resursa, značajno su pridonijeli onečišćenju okoliša različitim onečišćujućim tvarima. Konvencionalne su metode za uklanjanje onečišćujućih tvari iz plinovitih i vodenih medija: biološka obrada, flokulacija, membranski separacijski procesi, kemijska precipitacija, adsorpcija i ionska izmjena. Od navedenih metoda, adsorpcija se smatra najučinkovitijom u upravljanju onečišćujućim tvarima u okolišu jer je jeftin i fleksibilan proces. Nusproizvodi prehrambene industrije imaju izuzetno velik potencijal u obradi vode i otpadne vode jer su bogati lignocelulozom, odnosno obiluju funkcijskim skupinama, kao što su karboksilne i hidroksilne funkcijske skupine koje pogoduju adsorpciji. Njihova primjena sve se više istražuje s obzirom na dostupnost, količine, jednostavnost pripreme i moguće relativno jednostavne modifikacije fizikalno- kemijskih svojstava. Učinkovitost modificiranih nusproizvoda prehrambene industrije za uklanjanje organskih i anorganskih onečišćujućih tvari iz otpadnih voda ovisi o specifičnoj površini, distribuciji i veličini pora, funkcijskim skupinama i o veličini molekule koja se želi ukloniti. U ovom poglavlju sažeti su neki rezultati istraživanja o modificiranim nusproizvodima prehrambene industrije koji su primijenjeni za adsorpciju onečišćujućih tvari iz otpadnih voda, a također je dana perspektiva budućeg razvoja i primjene modificiranih nusproizvoda prehrambene industrije kao adsorbensa.

adsorpcija ; modificirani nusproizvodi prehrambene industrije ; onečišćujuće tvari ; otpadna voda

nije evidentirano

engleski

Food industry by-products for wastewater treatment

nije evidentirano

adsorption ; modified food industry by-products ; pollutants, wastewater

nije evidentirano

Podaci o prilogu

275-302.

objavljeno

Podaci o knjizi

Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 3.

Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi

2021.

978-953-7005-74-0

Povezanost rada

Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Prehrambena tehnologija