Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pirovih posija (CROSBI ID 441924)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šimunović, Sara Svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pirovih posija / Šubarić, Drago (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2021

Podaci o odgovornosti

Šimunović, Sara

Šubarić, Drago

hrvatski

Svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pirovih posija

Pirove posije predstavljaju vrijedni nusproizvod prvenstveno zbog svog velikog udjela prehrambenih vlakana. Pirove posije bile su dodavane u kukuruznu krupicu u udjelima 4, 8 i 12 % s. tv. te su zamjesi bili pripremljeni na 15 % vlage uz dodatak 1 % s. tv. pektina s ciljem dobivanja direktno ekspandiranih snack proizvoda. Uzorci su bili ekstrudirani na laboratorijskom jednopužnom ekstruderu. Dobivenim ekstrudatima nakon sušenja na sobnoj temperaturi bili su određeni sljedeći parametri: ekspanzijski omjer, nasipna masa, boja, tvrdoća i lomljivost, indeks apsorpcije vode i indeks topljivosti u vodi, udio prehrambenih vlakana i udio oštećenog škroba. Dodatak pirovih posija utjecao je na smanjenje ekspanzijskog omjera i povećanja nasipne mase. Tvrdoća se povećavala, dok se lomljivost smanjivala povećanjem udjela pirovih posija. Promjena boje je bivala sve izraženija povećanjem dodatka pirovih posija. Udio prehrambenih vlakana povećao se proporcionalno dodatku pirovih posija. Proces ekstruzije uzrokovao je smanjenje udjela prehrambenih vlakana, te značajnije povećanje udjela oštećenog škroba, indeksa apsorpcije i indeksa topljivosti u vodi.

ekstruzija ; nusproizvodi ; pirove posije ; kukuruzni snack proizvodi ; prehrambena vlakna

nije evidentirano

engleski

Properties of Corn Extrudates with the Addition of Spelt Bran

nije evidentirano

extrusion ; by-products ; spelt bran ; corn snack products ; dietary fiber

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

25.06.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice