Svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pirovih posija (CROSBI ID 441924)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šimunović, Sara
Šubarić, Drago
hrvatski
Svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pirovih posija
Pirove posije predstavljaju vrijedni nusproizvod prvenstveno zbog svog velikog udjela prehrambenih vlakana. Pirove posije bile su dodavane u kukuruznu krupicu u udjelima 4, 8 i 12 % s. tv. te su zamjesi bili pripremljeni na 15 % vlage uz dodatak 1 % s. tv. pektina s ciljem dobivanja direktno ekspandiranih snack proizvoda. Uzorci su bili ekstrudirani na laboratorijskom jednopužnom ekstruderu. Dobivenim ekstrudatima nakon sušenja na sobnoj temperaturi bili su određeni sljedeći parametri: ekspanzijski omjer, nasipna masa, boja, tvrdoća i lomljivost, indeks apsorpcije vode i indeks topljivosti u vodi, udio prehrambenih vlakana i udio oštećenog škroba. Dodatak pirovih posija utjecao je na smanjenje ekspanzijskog omjera i povećanja nasipne mase. Tvrdoća se povećavala, dok se lomljivost smanjivala povećanjem udjela pirovih posija. Promjena boje je bivala sve izraženija povećanjem dodatka pirovih posija. Udio prehrambenih vlakana povećao se proporcionalno dodatku pirovih posija. Proces ekstruzije uzrokovao je smanjenje udjela prehrambenih vlakana, te značajnije povećanje udjela oštećenog škroba, indeksa apsorpcije i indeksa topljivosti u vodi.
ekstruzija ; nusproizvodi ; pirove posije ; kukuruzni snack proizvodi ; prehrambena vlakna
nije evidentirano
engleski
Properties of Corn Extrudates with the Addition of Spelt Bran
nije evidentirano
extrusion ; by-products ; spelt bran ; corn snack products ; dietary fiber
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
25.06.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek