Gastrointestinalna stabilnost nanočestica selena (CROSBI ID 441913)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Štimac, Jelena
Vitali Čepo, Dubravka
hrvatski
Gastrointestinalna stabilnost nanočestica selena
Glavni ciljevi ovog rada bili su istražiti mogućnosti zelene sinteze nanoselena primjenom sirovih i pročišćenih pektina ekstrahiranih iz kore mandarine i komine rajčice i ekstrakta komine masline bogatog polifenolima. Istražen je utjecaj različitih uvjetasinteze na raspodjelu veličine dobivenih nanočestica i zeta potencijal te gastrointestinalnu stabilnost. Primjenom sirovih i pročišćenih frakcija pektina izoliranih iz komine rajčice i kore mandarine moguće je sintetizirati nanočestice selena unimodalne raspodjele veličine čestica (104.2-147.6 nm) i zadovaljavajućeg zeta potencijala (oko - 35 mV) dok je ekstrakt komine masline moguće primijeniti samo u kombinaciji sa sintetskim inkapsulacijskim sredstvima (polisorbat). Proces probave značajno utječe na raspodjelu veličina čestica nanoselena svih istraživanih uzoraka pri čemu nanočestice aglomeriraju ili se raspadaju na manje čestice. Najstabilniji sustavi potencijalno dobre raspoloživosti bili su oni inkapsuliarni pročišćenim pektinskim frakcijama. Rezulatati ovog istraživanja značajno doprinose postojećim saznanjima o mogućnostima primjene prirodnih ekstrakata u sintezi metalnih nanočestica te gastrointestinalnoj stabilnosti nanoselena te mogućnostima i opravdanosti njegove primjene kao nutraceutika.
nanoselen, kora mandarine, komina rajčice, ekstrakt komine masline, pektini, polifenoli, stabilnost, digestija
nije evidentirano
engleski
Gastrointestinal stability of selenium nanoparticles
nije evidentirano
nanoselenium, mandarin peel, tomato pomace, olive pomace extract, pectins, polyphenols, stability digestion
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51
05.07.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zagreb