Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

UTJECAJ GAMA – ZRAČENJA KOMINE GROŽĐA NA PARAMETRE KAKVOĆE RAKIJE KOMOVICE (CROSBI ID 441893)

Ocjenski rad | diplomski rad

Barić, Matej UTJECAJ GAMA – ZRAČENJA KOMINE GROŽĐA NA PARAMETRE KAKVOĆE RAKIJE KOMOVICE / Mihaljević Žulj, Marin (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Barić, Matej

Mihaljević Žulj, Marin

hrvatski

UTJECAJ GAMA – ZRAČENJA KOMINE GROŽĐA NA PARAMETRE KAKVOĆE RAKIJE KOMOVICE

Istraživanje obuhvaća utjecaj gama zračenja komine grožđa na sastav hlapljivih spojeva nastalih u rakiji komovici. Komina grožđa (Vitis vinifera), sorte 'Chardonnay', tretirana je gama zračenjem u dozama 5, 7 i 10 kGy čime se inhibiralo prirodne mikroorganizme i enzime u komini koji utječu na prekursore odgovorne za nastajanje hlapljivih spojeva u destilatu. Ozračena komina je podvrgnuta alkoholnoj fermentaciji, a zatim destilaciji na jednostavnom destilacijskom uređaju. Koncentracije hlapljivih spojeva utvrđene su plinskim kromatografom sa plameno-ionizacijskim detektorom. Destilati proizvedeni od ozračene komine grožđa imali su smanjene koncentracije hlapljivih spojeva u odnosu na kontrolni uzorak, osim acetaldehida. Uzorak ozračen sa 5 kGy rezultirao je smanjenjem koncentracije metanola za 57%, etil-acetata 14%, viših alkohola za 60% i povećanjem koncentracije acetaldehida za 66%. Kod uzorka tretiranog sa 7 kGy koncentracija metanola smanjena je za 70%, etil-acetata 30% i viših alkohola za 16% te 70% više acetaldehida, dok u uzorku tretiranom sa dozom 10 kGy destilat sadrži 87% manje metanola, 36% manje etil-acetata i 48% manje viših alkohola te 27% više acetaldehida.

komovica, gama zračenje, destilat, komina, grožđe

nije evidentirano

engleski

EFFECTS OF GAMMA IRRADIATION OF GRAPE POMACE IN QUALITY PARAMETERS OF GRAPE POMACE SPIRIT

nije evidentirano

gamma irradiation, distillate, grape pomace, grape

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

05.07.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija